Stedendriehoek

Duizend leerlingen geven concert voor Máxima, maar zelf is ze er niet

Deze kinderen spelen op het concert voor Maxima.
Deze kinderen spelen op het concert voor Maxima. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Ruim duizend Gelderse basisschoolleerlingen gaven maandagmiddag een concert voor koningin Máxima. De vorstin zelf was er alleen niet. Dat mocht de zenuwen overigens niet drukken, want het concert werd voor haar gefilmd. “Jammer dat je hebt afgezegd Maxima, maar hopelijk ga je ervan genieten.”
De leerlingen brachten vier nummers ten gehore in de stallen van Paleis Het Loo. Ze vormen samen de Doe Maar Mee Band, een cadeau van de provincie Gelderland voor de vijftigste verjaardag van Koningin Máxima. Dat is dinsdag precies een jaar geleden.
Dat de koningin haar cadeau niet live kan bekijken vinden de leerlingen jammer. “Hopelijk gaat ze van de film genieten”, zegt een Apeldoornse jongen met een trombone. Een ander bandlid oppert: “Willem-Alexander, komt u maar!”.
Bekijk hier hoe de leerlingen voor Máxima speelden:
Kinderen spelen op een concert voor Máxima.
De Doe Maar Mee Band komt voort uit de stichting Meer Muziek in de Klas, waar Máxima erevoorzitter van is. Op verschillende plekken in de provincie zijn lokale Doe Maar Mee Bands. Iedereen kan meedoen, ongeacht het niveau. Na een jaar repeteren laten ze nu gezamenlijk zien wat ze in hun mars hebben.

'85 procent heeft muziek in de klas'

Inmiddels heeft 85 procent van de Gelderse scholen muziek in de klas, volgens initiatiefnemer Arend Nijhuis van Cultuur Oost. “Door dit concert blijft het niet binnen de scholen. Nu laten meer dan duizend leerlingen zien welk effect het heeft.”
Zenuwen maakten na het optreden plaats voor trots. “Het was leuk, maar ik heb wel gehoorbeschadiging opgelopen”, grapt een jongen met een ukulele. Door de voorspelde regen speelden de bandleden ín de stallen, in plaats van ervoor. Met ruim duizend bandleden liep het aantal decibellen hoog op.