Gelderland

'Honderden' gedumpte schildpadden sterven langzame dood

Een letterschierschildpad in de opvang
Een letterschierschildpad in de opvang © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - Gelderland telt waarschijnlijk honderden gedumpte schildpadden in het wild. Dat zegt natuurorganisatie RAVON in Nijmegen. De tropische dieren zijn niet gemaakt om in het Nederlandse klimaat te overleven, waardoor ze een langzame dood sterven.
De schildpadden eten inheemse soorten als kikkervisjes en hagedissen. Toch kan de soort maar moeilijk in het Nederlandse klimaat overleven, zegt de dierenambulance in Wageningen. "Ze kunnen een aantal jaren overleven, maar uiteindelijk zullen ze aan hongerdood sterven. Ze kunnen onvoldoende voer vinden in de vijvers. De wateren zijn ook te koud waardoor er geen vertering op gang komt. Als ze te mager de winterslaap in gaan, komen ze er niet altijd meer levend uit."
Volgens de Stichting Schildpaddenopvang Nederland kan zo'n sterfproces wel zes jaar duren. En dat terwijl schildpadden in de juiste omstandigheden heel oud kunnen worden.

Meetnetwerk

Naomi Lambrikx van natuurorganisatie RAVON houdt zich bezig met schildpadden in Nederland. "Wat je ziet is dat veel mensen een kleine schildpad in huis nemen als ze nog klein zijn. Maar als ze ouder worden dan worden ze vaak in de sloot gezet."
RAVON heeft sinds 2019 een meetnetwerk opgezet om het aantal uitheemse schildpadden bij te houden. Precieze cijfers voor Gelderland zijn er nog niet, zegt Lambrikx. "Maar dat kunnen er zeker honderden, zo niet duizenden zijn."
In de Nationale Databank Flora en Fauna staan in de laatste tien jaar in Gelderland ongeveer 2000 waarnemingen van lettersierschildpadden vermeld, de verzamelnaam voor de roodwang-, geelwang- en geelbuikschildpad. Deze soorten komen het meeste voor in Nederland. Lambrikx: "Dat zijn het aantal waarnemingen dat mensen doorgegeven hebben. Hier zitten dus ook dubbelingen tussen. Tegelijkertijd zullen er zeker ook schildpadden niet gemeld worden."

Verbod

De verwachting is dat het aantal schildpadden de komende jaren zal afnemen, omdat er sinds 2016 een Europees verbod is op de handel van de tropische dieren. Ook kunnen ze zich niet succesvol voortplanten vanwege het te koude klimaat. Lambrikx: "Deze soort hoort hier niet thuis. En onze rol is nu om de vinger aan de pols te houden."