Rijk van Nijmegen

'Gelegenheidsreporter' Bruls geniet van heiligverklaring Titus Brandsma: 'Heel bijzonder'

Burgemeester Bruls zit vlakbij de paus.
Burgemeester Bruls zit vlakbij de paus. © Omroep Gelderland
De minister van Buitenlandse Zaken, de rector van de Radboud Universiteit én de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls zitten vlakbij terwijl Titus Brandsma door paus Franciscus officieel tot heilige wordt verklaard. "Dit is heel bijzonder om mee te maken", zegt Bruls namens de Nederlandse delegatie tegen Omroep Gelderland.
De hele dag is de burgervader onze 'gelegenheidsreporter' ter plaatse. Al vroeg meldt hij zich met een selfie, vlakbij het Sint-Pietersplein. De lange rijen voor het plein kan hij omzeilen, want hij is onderdeel van de officiële delegatie. "Van iedereen die heilig wordt verklaard, wordt de regering uitgenodigd", vertelt Bruls.
Dus staat hij de hele ceremonie vlak achter Wopke Hoekstra. "Dichtbij het altaar. Al maakt dat voor de omstandigheden niet uit, want een brandende zon voel je overal." En die brandende zon is zeer actief in Vaticaanstad. Zelfs in de schaduw weet het kwik de 25 graden Celsius te bereiken.

Van Nijmegen tot India

Brandsma is samen met negen anderen vandaag heilig verklaard. Voor burgemeester Bruls een bijzonder moment om bij aanwezig te mogen zijn. "Het mooiste zijn al die mensen die twee uur lang in de brandende zon staan, om die mis mee te doen. Ik zong deze liedjes al in de kerkbanken in Limburg met mijn vader, maar op deze manier is het wel bijzonder eervol om erbij te mogen zijn."
De burgemeester verbaasde zich over de vele mensen die vanuit alle hoeken van de wereld naar het plein zijn gekomen. "Er zijn grote groepen vanuit Brazilië en India. Dan besef je wat Brandsma niet alleen voor Nijmegen heeft betekend, maar voor een heleboel mensen." Tijdens de mis komen dan ook vele talen voorbij. "Ook een tekst in het Nederlands, en in het Tamil!" Het Tamil is een taal die in Zuidoost-Azië wordt gesproken.

Vieren

De officiële plechtigheden bij het Vaticaan is na de mis van vanochtend klaar, maar dat betekent niet dat er in Nederland niet doorgegaan wordt. "Het Titus Brandsma Instituut gaat allerlei zaken organiseren, en er zal aandacht komen voor de literaire teksten van Brandsma."
Maar na al die uren in de zon, is het voor Bruls eerst hoog tijd om wat verkoeling te zoeken voor hij terugkeert naar Nijmegen. "Eerst maar eten met de karmelieten."