Noord-Veluwe

Cor stond al twee keer oog in oog met een wolf: 'Ik kneep 'm wel even'

De wolf in Doornspijk.
De wolf in Doornspijk. © Cor van Bruijnes
DOORNSPIJK - Iemand die een wolf ziet lopen en daar een video van maakt. Het gebeurt zo vaak dat we er bijna niet meer van opkijken. Cor van Bruijnes uit Elburg overkwam het al twee keer achter elkaar. "Toen ik op de fiets zat en de wolf zag, ben ik er heel snel vandoor gegaan."
Cor (45) is blij dat hij in de auto zit, als hij vrijdag in de vroege ochtend weer oog in oog staat met de wolf. In de auto voelt hij zich niet alleen een stuk veiliger, het geeft hem ook de gelegenheid om de wolf te filmen. "Ik ben blij dat ik een filmpje heb kunnen maken, anders geloven mensen me niet."
De beelden van de wolf:
Oog in oog met de wolf in Doornspijk
De eerste keer dat Cor de wolf ziet, is hij op de fiets. Hij vertrekt dagelijks om 4.00 uur in de nacht naar zijn werk in Nunspeet. Dan is het nog donker. "Ik zag de wolf op hetzelfde stuk. Ik fietste op het fietspad, de wolf liep op de weg, parallel aan het fietspad", vertelt Cor.
"Hij had me wel in de gaten, maar vluchtte niet meteen weg", aldus Cor, die met zijn e-bike heel hard is gaan fietsen. "Op een gegeven moment sloeg de wolf af, een weiland in." Cor haalt opgelucht adem.
'Mijn kinderen adviseren om leverworst mee te nemen voor de wolf'
De Elburgenaar heeft niet het gevoel dat de wolf hem wilde aanvallen, maar hij vraagt zich wel af wat er gebeurt als de wolf bijvoorbeeld in de berm ligt te slapen en schrikt van Cor op zijn e-bike. "Mijn kinderen zeggen, neem maar leverworst mee. Dan kun je dat naar de wolf gooien. Ik zorg in ieder geval dat de accu van mijn fiets goed is opgeladen!"
Glenn Lelieveld, coördinator bij het wolvenmeldpunt van Wolven in Nederland, vindt het geen goed idee om leverworst naar de wolf te gooien. "Dan leert de wolf dat mensen leuk zijn, in plaats van dat hij mensen wil vermijden."
Lelieveld heeft de beelden van Cor bekeken en bevestigt dat het om een wolf gaat. "Je ziet op de video dat de wolf op zoek is naar een leuke route om te wandelen."
Hoewel Cor het idee heeft dat de wolf niet heel schuw is, vindt wolvendeskundige Glenn dat wel meevallen. "De wolf is niet in blinde paniek, maar dat betekent niet dat het dier de situatie perfect vindt. Hij komt op de auto af, maar draait dan weg. Ik snap dat het spannend aanvoelt, maar waarschijnlijk vindt de wolf het zelf net zo spannend."

Zie je een wolf? Maak beelden

De kans dat deze wolf Cor op zijn fiets wil aanvallen, zoals hij ook bij schapen in de omgeving van Doornspijk al verschillende keren zou hebben gedaan, is volgens Lelieveld niet aannemelijk. "Wij hebben twee benen en geen vier. Mijn tip is om te genieten van de ontmoeting met de wolf en probeer foto's of videobeelden te maken. Door deze beelden kunnen wij het gedrag van de wolf in de gaten houden. Dit ziet er prima uit."

Zie ook: