Rijk van Nijmegen

Wordt Titus Brandsma beschermheilige van journalisten? 'Hij verzette zich tegen nepnieuws'

Het Vaticaan bereidt zich voor op de Heiligverklaring.
Het Vaticaan bereidt zich voor op de Heiligverklaring. © ANP
VATICAANSTAD - Titus Brandsma wordt zondag op het Sint Pietersplein in het Vaticaan heilig verklaard door de Paus, maar katholieke journalisten willen dat hij óók patroonheilige wordt van journalisten. Eén van hen is Anton de Wit uit Nijmegen. "Brandsma is de beschermheilige bij uitstek."
Brandsma was volgens De Wit, die hoofdredacteur is van Katholiek Nieuws, erg begaan met de journalistiek. "Hij heeft veel betekend voor de professionalisering van het vak", vertelt hij vanuit het Vaticaan. De Wit kijkt uit op het Sint Pietersplein. "Brandsma verzette zich fanatiek tegen fascisme en nepnieuws. Het is een erg inspirerende man."

'Eerste heilige die journalist was'

Maar de journalistiek heeft Franciscus van Sales toch al als beschermheilige? "Dat klopt en dat is een prachtheilige", stelt De Wit. "Maar Titus Brandsma is eigenlijk de eerste heilige die echt journalist was."
Anton de Wit ziet graag dat Titus Brandsma beschermheilige wordt.
Anton de Wit ziet graag dat Titus Brandsma beschermheilige wordt. © Katholiek Nieuws.
Franciscus van Sales betekende veel voor de literatuur, maar minder voor de journalistiek zoals wij die nu kennen. "En daarbij: de journalistiek kan in deze tijden best een extra beschermheilige gebruiken."
Door de eeuwen hebben katholieken voor van alles en nog wat beschermheiligen aangewezen
In de katholieke kerk wordt een beschermheilige gezien als iemand die dichtbij God staat en vanuit de hemel een goed woordje kan doen bij God. "Door de eeuwen hebben katholieken voor van alles en nog wat beschermheiligen aangewezen. Als niets te gek is, dan mag er ook wel een bij voor de journalistiek", aldus De Wit.

Journalisten onder vuur

"Journalisten liggen veel onder vuur, het gevaar tegen journalisten neemt toe", vervolgt hij. "Als katholieken geloven wij in de kracht van gebed en de journalistiek heeft daar, juist in deze tijd, veel baat bij."
Wordt Titus Brandsma daadwerkelijk aangewezen als beschermheilige voor journalisten? De Wit acht de kans groot. "Ik loop nu een paar dagen rond in Rome en hoor veel positieve geluiden." Hij denkt dat de oproep sowieso op het bureau van de Paus belandt. "Het wordt hier echt wel serieus genomen en Titus Brandsma is ook internationaal een grote naam."

Zie ook: