Gelderse Vallei

Tip van de chef: asperges bereiden en bewaren doe je zo

Gelijk als ze koken zet Bouke van der Zaag de asperges af.
Gelijk als ze koken zet Bouke van der Zaag de asperges af. © Pixabay.
OTTERLO - We zitten midden in het aspergeseizoen. Maar hoe bewaar en bereid je dit witte goud nou het beste? We vragen het chef-kok Bouke van der Zaag uit Otterlo.
Gelderse telers zijn hard aan het werk om de asperges uit de grond te steken. Door de zon schiet het witte goud uit de grond. Heb je asperges in huis gehaald, maar wil je ze niet direct eten? "Bewaar ze dan geschild in de koelkast", is de tip van Van der Zaag.

Natte doek

"Je stopt de kale asperges in een bak, met de losse schillen er bovenop." Daar leg je dan, zo adviseert de chef-kok, een natte doek overheen. "Dan kan je de rauwe asperges nog prima een dag of vier bewaren."
Heb je je asperges al bereid? Zet ze dan in het kookvocht in de koelkast. "Dan kan je ze tot twee dagen later nog opeten", aldus Van der Zaag.

De lekkerste asperges

De chef-kok heeft ook tips voor de optimale bereiding van asperges:
  • Doe de geschilde asperges in een pan en doe hier koud water bij, totdat de asperges net onder staan.
  • Voeg foelie, nootmuskaat, laurier en zout naar smaak toe. En het geheim van de chef: een citroen in plakjes gesneden en een schepje witte basterdsuiker. "Door de citroen blijven de asperges mooi spierwit. De basterdsuiker haalt het bittertje van de asperges."
  • Leg een theedoek op het water en breng het geheel op middelhoog vuur aan de kook.
  • Zet het vuur af, zodra de asperges koken. Laat de asperges tien minuten in het vocht staan. "Houd je van beetgaar, dan is tien minuten voldoende. Anders moet je de asperges nog wat langer in het warme water laten staan."

Creatieve twist

Voor een zomerse variatie heeft Van der Zaag ook nog wel een verrassende suggestie. "Asperges kunnen ook erg goed op de barbecue", stelt hij. Je kookt ze op de klassieke manier, maar laat ze dan maar twee minuten in het warme water staan. "Dan kunnen ze nog een paar minuten op de barbecue. Bak er een lekker zalmpje bij of wat gegrilde beenham en je bent klaar."