Arnhem en omstreken

Podwalk moet geschiedenis oude steenfabriek nieuw leven inblazen

RENKUM - De oude schoorsteen en enkele ruïnes in de Jufferswaard bij Renkum zijn stille getuigen van de Pilo steenfabriek. Maar als je weet waar je moet kijken, ontdek je veel meer aanwijzingen van deze tijd. Met dat credo in gedachten is de 'Pilo Podwalk' gelanceerd.
De podwalk is een variant op de podcast en steekt tegenwoordig op steeds meer plekken het hoofd boven water. Tijdens een wandeling krijg je via een telefoon of tablet een verhaal te horen. Via de gps-verbinding weet de app exact waar je bent én dus welk deel van het verhaal moet worden verteld.
Kijk naar een reportage over de podwalk:
De makers van de Pilo Podwalk lichten een tipje van de sluier op

'Wijsheid van Johan Cruijff'

“De geschiedenis van de oude steenoven in de Jufferswaard is bij oudere mensen nog wel bekend”, vertelt Renkumer Lambert van Gils als een van de makers. “Maar de jongeren weten niet meer wat ze zien. En je weet de grote wijsheid van ons aller Johan Cruijff: 'Wat je niet weet dat zie je niet.' Daarom is het van belang om via zo'n podwalk op een laagdrempelige manier de dingen te laten zien en te vertellen wat het betekent en inhoudt.”
Van Gils heeft de podwalk gemaakt samen met Marijke Metz uit Doorwerth. “Ik kende dit gebied al best wel lang en ging er regelmatig wandelen. Ik was altijd geïntrigeerd door de ruïnes en de schoorsteen”, aldus Metz. “Bij de schoorsteen is het wel duidelijk dat het een steenfabriek is. Maar van de ruïnes dacht ik altijd dat het huizen waren die erbij hoorden. Maar door de verhalen van Lambert weet ik nu een heel stuk beter en dat het hele terrein er eigenlijk bij hoorde.”
Luchtfoto van de Britse RAF in 1944
Luchtfoto van de Britse RAF in 1944 © RAF

Platform Erfgoed Renkum

In de gemeente Renkum zijn meerdere historische stichtingen en verenigingen. Om die kennis en kunde onderling te delen is sinds kort het Platform Erfgoed Renkum opgericht.
Metz: “De verenigingen en stichtingen hebben nu wel hun eigen tijdschriften, maar dat is een heel beperkt publiek die dat leest. Eigenlijk zouden we willen dat iedereen die hier loopt, weet wat hier gebeurd is. De podwalk is daar een mooi voorbeeld van. Je ziet dat je juist van iedere plek wel een leuk verhaal kan vertellen en dat er geschiedenis is. Alleen je moet het weten te vinden en weten te vertellen.”
Via deze link is de Pilo Podwalk te bekijken.