Rivierengebied

Vlindertuin op een parkeergarage, hier krijgt de natuur een boost

De vlindertuin in Tiel.
De vlindertuin in Tiel. © Omroep Gelderland
TIEL - Een vlindertuin op het dak van een parkeergarage geeft de biodiversiteit in de binnenstad van Tiel een impuls. Niet alleen vlinders, maar ook bijen en andere dieren worden aangetrokken door honderden bloeiende planten in de tuin. Die planten zijn zo uitgekozen dat zoveel mogelijk insecten ervan profiteren. De bloemzaden worden na de bloei geoogst en krijgen een bijzondere bestemming.
Geen stenen of gras, maar heel veel bloeiende planten op het dak van parkeergarage Westluidense Poort. Het zorgt voor een kleurrijke entree van de stad in het Rivierengebied. Vlindertuin De Zindertuin helpt de biodiversiteit in de stad, maar is ook een sociaal project. Meer dan honderd vrijwilligers werken samen om de tuin te onderhouden.
Afgelopen najaar werd de vlindertuin officieel geopend. Vele tientallen gekweekte dagpauwogen en koolwitjes werden in de tuin losgelaten. Ook rupsen van de indrukwekkende koninginnenpage zijn inmiddels uitgezet, vertelt initiatiefnemer Gera van der Leun. Samen met vrijwilliger Ayla van Ravenswaaij leidt ze BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink rond.
De tuin heeft inmiddels onverwacht bezoek gekregen van een wel heel bijzondere vlindersoort, vertelt Van Ravenswaaij.
Luister naar deel 1 van de radioreportage:

Geen gieters nodig

De planten in de vlindertuin krijgen via een pomp water uit de gracht. Er is een speciaal bewateringssysteem aangelegd dat van energie wordt voorzien door zonnepanelen op het dak van cultuurgebouw Zinder. In de bodem ligt een netwerk van geperforeerde slangen. Het geautomatiseerde systeem zorgt ervoor dat de planten precies genoeg water krijgen.
Luister naar deel 2 van de radioreportage:
Meer dan vijftien vlindersoorten worden er in de Tielse vlindertuin verwacht, waaronder de koninginnenpage, de kolibrievlinder en de kleine vuurvlinder. Voor iedere vlindersoort zijn er geschikte planten gepoot. Dankzij een plattegrond op de website kun je precies zien welke plantensoorten waar in de tuin te vinden zijn. Ook is er over al die planten achtergrondinformatie te vinden.

Geen onkruid, wel brandnetels

Meer dan honderd vrijwilligers werken samen om de vlindertuin vrij van onkruid te houden. Er is dan ook geen ongewenst grassprietje of zevenblaadje te vinden. Brandnetels staan er wel, maar die hebben een belangrijke functie in de vlindertuin. Een van de meest voorkomende vlinders in ons land, de atalanta, heeft de brandnetel nodig, legt Van Ravenswaaij uit. Er bestaat zelfs een mythe over de vlinder en de brandnetel.
Luister naar deel 3 van de radioreportage:

Zadenbibliotheek

De zaden van de bloemen in de tuin worden door de vrijwilligers geoogst. Deze worden opgenomen in de zadenbibliotheek, die te vinden is in de bieb van Tiel. Inwoners van de Betuwse stad kunnen de zaden 'lenen' om ze in hun eigen tuin te zaaien. Op die manier wordt de biodiversiteit in de hele stad vergroot. Van de gebruikers wordt verwacht dat ook zij de zaden van de nieuwe bloemen oogsten, zodat de zadenbibliotheek niet uitgeput raakt.
De aanleg van de vlindertuin en de realisatie van de zadenbibliotheek is gefinancierd door verschillende fondsen en bedrijven in het Rivierengebied. Ook de gemeente Tiel en de provincie Gelderland hebben een bijdrage geleverd.
BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.