Rijk van Nijmegen

FC Social Work is misschien wel de allerbeste stageplek: 'Studenten krijgen hier zelfvertrouwen'

Jaarlijks lopen er zo'n vijftien mbo-studenten stage bij FC Social Work.
Jaarlijks lopen er zo'n vijftien mbo-studenten stage bij FC Social Work. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De Nijmeegse welzijnsorganisatie FC Social Work maakt kans om te worden verkozen tot het beste leerbedrijf van 2022. Nederland telt in totaal zo’n 250.000 erkende leerbedrijven voor mbo-studenten, waarvan er ruim 32.000 zijn gevestigd in Gelderland. FC Social Work is het enige Gelderse bedrijf dat meedingt naar de titel.
“Het is fantastisch en een enorme eer dat we kans maken op deze titel. Winnen is voor FC Social Work niet het belangrijkste, het is vooral belangrijk dat we kans maken op de titel. We krijgen daarmee erkenning voor wat we als bedrijf doen in het begeleiden van studenten en dat is winst”, vertelt Saïd Achouitar, eigenaar van FC Social Work.

Naast jongeren gaan staan

De Nijmegenaar heeft FC Social Work ruim 20 jaar geleden opgericht. Het bedrijf zet sport in als middel om kinderen en jongeren te coachen op leefgebieden zoals onderwijs en gezondheid. Ze kunnen er onder andere terecht voor bewegingsonderwijs, voetballessen en sportieve dagbesteding. Daarnaast biedt FC Social Work ook huiswerkbegeleiding en worden voor jongeren activiteiten in hun eigen wijk georganiseerd. “Ik heb Social Work opgericht, omdat ik op jonge leeftijd zelf al zag dat er een behoefte is bij jongeren dat je naast hen gaat staan. En juist met hen kijkt wat ze nodig hebben, in plaats van voor jongeren te gaan bedenken wat goed voor ze is.”

Competenties en persoonlijke leerdoelen

Jaarlijks lopen er zo’n vijftien mbo-studenten stage bij FC Social Work. Het uitgangspunt is dat mbo’ers zich tijdens hun stage zowel professioneel als persoonlijk kunnen ontwikkelen. “Wat wij studenten voornamelijk leren is dat ze heel dicht bij zichzelf moeten staan, hun persoonlijke leerdoelen zijn leidend in hun ontwikkeling binnen stage. Ook krijgen ze een positie die best wel belangrijk is voor de organisatie. We zien dat studenten zich hierdoor gehoord voelen en meer zelfvertrouwen krijgen”.

Enthousiaste stagiaires

Stagiaires El Arbi Rahmoun en Adil Zaki volgen beiden de opleiding persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen. Zij zijn niet verbaasd dat hun stageplek misschien wel de beste van Nederland is. “Je wordt hier niet achteraan, maar vooraan gezet in het uitvoeren van werkzaamheden. Daardoor leer ik hier veel. En je hebt altijd een stagebegeleider erbij die je kan helpen”, vertelt Adil Zaki.
Volgens El Arbi Rahmoun zijn niet alleen de kansen die studenten krijgen een reden om te worden verkozen tot beste leerbedrijf, maar juist ook wat FC Social Work jongeren biedt. “De jongeren zijn echt de toekomst hier in Nijmegen. We helpen ze graag en ze komen ook graag naar ons toe. Ze kunnen altijd bij ons terecht en het voelt ook vertrouwd voor hen.”

Beste leerbedrijf 2022

De verkiezing voor beste leerbedrijf 2022 is een initiatief van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Een organisatie die in opdracht van de overheid leerbedrijven erkent. FC Social Work is al winnaar in de sector zorg en welzijn en neemt het op tegen acht winnaars in andere sectoren.
Maandag 16 mei wordt bekendgemaakt welke van deze negen bedrijven is verkozen tot beste leerbedrijf. De winnaar wordt door SBB een jaar lang in de schijnwerpers gezet, uitgenodigd voor verschillende activiteiten en krijgt de kans om kennis en ervaring te delen.
Er wordt ook een beste praktijkopleider gekozen. Er zijn geen Gelderlanders die kans maken op deze titel.