Liemers

Complete school viert eeuwfeest van de fanfare mee: 'Heel cool!'

Complete school viert eeuwfeest van de fanfare mee: 'Heel cool!'
Complete school viert eeuwfeest van de fanfare mee: 'Heel cool!' © Omroep Gelderland
GIESBEEK - Hoewel ze inmiddels al 102 kaarsjes kunnen uitblazen, werd deze vrijdag dan eindelijk het 100-jarig jubileum gevierd van fanfare St. Gregorius in Giesbeek. Door de kinderen en de muziekdocent van de basisschool bij het jubileum te betrekken, hoopt de fanfare ook de jonge generatie enthousiast te maken voor muziek in het algemeen, en de fanfare in het bijzonder. En dat is wel nodig, na twee coronajaren waarin muziekles amper mogelijk was.
"De kinderen leven helemaal op," zegt Frits Hendriks (78), het oudste lid van het korps. Trots kijkt hij naar alle kinderen die vol enthousiasme met hun zelfgemaakte muziekinstrumenten meespelen. "Hier krijg ik ook weer veel plezier van. Als zij blij zijn, word je dat zelf ook."
Frits Hendriks (midden) is het oudste lid van de vereniging
Frits Hendriks (midden) is het oudste lid van de vereniging © Omroep Gelderland

Nooit genoeg muziek

"Heel cool," is het volgens de kinderen. Hoewel hun Paulusschool sowieso al voorloper is in het geven van muzieklessen aan de leerlingen, kan het volgens de kinderen nooit genoeg zijn. "Bij ons blijft het vaak bij zingen, maar echt muziek maken doen we normaal niet veel," zegt één van de leerlingen. "Muziek blijft een soort bijvak, ik snap dat de school eerst voor vakken gaat die écht bij school horen."
Johan Kock is blij met het succes van de fanfaredag.
Johan Kock is blij met het succes van de fanfaredag. © Omroep Gelderland
Om écht muziek te leren, moet je bij een orkest of fanfare zitten, vinden de kinderen. En laat zo'n fanfare nou net deze vrijdag een bezoekje hebben gebracht aan de basisschool. Zo leren de kinderen iets meer over muziek en krijgt de fanfare de kans om zich te laten zien.

Aan de toekomst denken

Voorzitter Johan Kock van St. Gregorius benadrukt dat het belangrijk is om ook aan de toekomst te denken. "We bestaan nu 102 jaar, maar we willen nog veel langer bestaan. Dus vandaar dat we de kinderen ook nodig hebben om muziek te maken."
Volgens Frits Hendriks blijft het spelen bij de vereniging één van de mooiste dingen die er zijn. "De muziek moet blijven, op deze manier kan de jeugd zich optrekken aan de ouderen," zegt Hendriks.
Zo werd het 100-jarig jubileum vrijdag gevierd in Giesbeek:
Complete school viert eeuwfeest van de fanfare mee