Noord-Veluwe

Spoel je poep niet door, maar geef het aan boer Jan Dirk

Je kunt je poep en plas zaterdagochtend bij de boer brengen.
Je kunt je poep en plas zaterdagochtend bij de boer brengen. © Give a shit
LUNTEREN - Je kan je eigen poep en plas in een pot met wat zaagsel doen en naar een deelnemende boer bij jou in de buurt brengen. Dat is onderdeel van de 'Give a Shit'-campagne. In poep zitten namelijk belangrijke stoffen die we nu doorspoelen, terwijl we tegelijkertijd dure kunstmest voor het land gebruiken.
Ja, hij gaat het echt gebruiken en nee, dat is niet vies. Boer Jan Dirk van der Voort uit Lunteren moet er wel om lachen. De biologische boer gebruikt al veertig jaar de mest van zijn koeien voor de bemesting van zijn land. Op het moment dat de poep en de pies gescheiden blijven door wat stro, gaat het composteren en is het heel goed voor het land. Dus als iedereen die zijn kaas eet ook weer zijn poep naar hem terugbrengt, is het cirkeltje weer mooi rond, zo redeneert hij.
Jan Dirk heeft twee toiletten gebouwd op zijn boerderij waar mensen hun behoefte kunnen doen:
Boer Jan Dirk wil je poep hebben

Lek in de manier van werken

Veel van wat we eten komt van de boerderij, maar nadat ons eten is verteerd, keren de resterende grondstoffen niet terug op de boerderij. Volgens de organisatie Give a Shit zit er een groot lek in deze manier van werken en zouden die belangrijke grondstoffen weer terug naar de boer moeten. Een kringloop, dus.
In Noord-Korea en andere landen gebeurt dat al: daar worden poep en plas hergebruikt. En dat zou hier ook moeten gebeuren. Daar wil Van der Voort mensen bewust van maken. "De fosfaatmijnen, een belangrijke grondstof van kunstmest, raken leeg. Daardoor, en door de oorlog in Oekraïne, zijn de prijzen voor kunstmest verviervoudigd. Dit kan zo niet langer doorgaan. We moeten een oplossing zoeken en dat kan op deze manier."

Géén medicijnresten

Zijn er dan geen nadelen? Jawel, de poep en plas moet vrij zijn van medicijnen. "Wij gebruiken geen antibiotica voor onze koeien", legt Van der Voort uit: "Onze mest is schoon."
Een paracetamolletje mag nog, maar als je andere medicijnen gebruikt, mag je dit weekend gewoon je behoefte doorspoelen.