Achterhoek

Geld nodig? Deze schatten op zolder kunnen flink wat waard zijn

Zondag 29 mei zitten de taxateurs van het programma Schatgraven klaar om gratis de waarde van spullen te beoordelen.
Zondag 29 mei zitten de taxateurs van het programma Schatgraven klaar om gratis de waarde van spullen te beoordelen. © Omroep Gelderland
ULFT - Inflatie, de oorlog in Oekraïne, hoge energieprijzen. In deze tijd kunnen we allemaal wel een extraatje gebruiken. Misschien liggen er op jouw zolder wel spullen te verstoffen die een aardig bedrag kunnen opleveren. Taxateur en antiekkenner Fred Wiersema zet de belangrijkste tips op een rij en vertelt ook wat weinig waard is.
In de wereld van antiek zijn het de Chinezen en de smaak van jonge mensen die bepalend zijn voor de prijs. "In de VOC-tijd is er veel porselein uit China in Nederland terechtgekomen. Chinezen willen dat terug en geven daar een goede prijs voor", vertelt Fred Wiersema, taxateur van kunst en antiek uit Lochem.
Het gaat dan om vazen, theepotjes, theekommetjes, maar ook borden. "Voorwaarde is dat het gaaf en goed gedecoreerd is", weet Wiersema. "Porselein van Kangxhi uit de 17de eeuw kan heel waardevol zijn. Dat is te herkennen aan een merkje. Ook in de 19de eeuw is dat gebruikt en dan is het meteen veel minder waardevol."
Vazen, oud speelgoed, klokken, alles kun je laten taxeren bij de opnamedag van Schatgraven.
Vazen, oud speelgoed, klokken, alles kun je laten taxeren bij de opnamedag van Schatgraven. © Omroep Gelderland
Ook Indonesische kunst is in trek. Wiersema: "Is een schilderij van Balinese landschappen gesigneerd door W.G. Hofker, dan kan dat heel veel waard zijn. Maar let op, als het geen schilderij is, maar een print dan is de opbrengst niet twee ton, maar hooguit 20 euro."

Deze spullen uit de jaren vijftig zijn geld waard

Geen porselein of schilderijen in huis? Kijk dan eens naar dat Tomado-boekenrekje op de logeerkamer. Retrospullen uit de jaren vijftig zijn in trek bij jongeren. Dat geldt ook voor boekenkasten en andere meubels van Scandinavische ontwerpers uit de jaren vijftig. "Een stoel van de Deense ontwerper Arne Jacobsen kan duizenden euro's waard zijn."

Het ligt in het nachtkastje, maar kan veel geld opbrengen

Veel mensen hebben het in hun nachtkastje liggen. Oud goud of zilver. Oude ringen of broches die niet meer gedragen worden en die niemand wil hebben. Als je ergens geld van wil maken, dan doe je dat met oud goud of zilver. Door de oorlog in de Oekraïne zijn de prijzen voor goud en zilver flink gestegen.
"Laat niet zomaar alles omsmelten", waarschuwt de taxateur. "Soms zie ik hele mooie ontwerpen of sieraden met mooie stenen als smaragd en robijn. Die verkoop je natuurlijk als object."

Laat gratis taxeren bij de opnamedag van Schatgraven

Wie twijfelt over de waarde van oude spullen, kan deze zondag 29 mei gratis laten taxeren bij de opnames van het tv-programma Schatgraven. De opnames zijn van 10.00 tot 16.00 uur in de DRU Cultuurfabriek in Ulft. De entree is gratis.
Over de DRU gesproken: zo'n zware oranje braadpan van DRU is volgens Wiersema zeer in trek. "Dat is kwaliteit en in trek bij de jeugd", weet hij.
Wiersema is een van de negen taxateurs die zondag 29 mei in de DRU klaarzitten om spullen te beoordelen. "Alles is welkom. Schilderijen, glas, beelden, speelgoed, klokken. Bij een taxatiedag van Schatgraven nam iemand eens de allereerste stofzuiger mee. Deze stofzuiger uit 1920 bracht toen iets van 300 à 400 euro op."

Wat levert tegenwoordig niets meer op?

Friese staartklokken en zogenoemde stoelklokken brengen amper nog iets op. "Jonge mensen willen die klok niet meer iedere dag optrekken en ze willen dat onderhoud niet meer. Bovendien staat dat harde getik hen vaak ook niet aan. Kortom: het is niet in de mode, dus deze klokken zijn weinig waard."
Het programma Schatgraven wordt uitgezonden op Eerste en Tweede Pinksterdag bij Omroep Gelderland.