Arnhem en omstreken

Museum Arnhem heropend: 'Feest om binnen te komen'

De rij met bezoekers bij de opening van Museum Arnhem.
De rij met bezoekers bij de opening van Museum Arnhem. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Vierenhalf jaar zat het dicht voor een stevige opknapbeurt, maar vrijdag was het dan eindelijk zover: Museum Arnhem opende zijn deuren weer voor publiek. Het maakt museumdirecteur Saskia Bak meer dan trots. "Volgens mij is die grijns niet van mijn gezicht af te slaan. Hier doe je het voor. Voor het bezoek, en dat mensen naar die geweldige kunst komen kijken. Fantastisch."
Tonny is, vlak voor ze naar binnen gaat, erg nieuwsgierig naar hoe het geworden is. "Van buiten ziet het er heel mooi uit en je wilt ook weten hoe het van binnen is. Het is een belangrijk onderdeel van het culturele leven in Arnhem. Voor ons een van de redenen om hier te komen wonen." En die binnenkant is 'fantastisch', meent Ramon na een eerste ronde te hebben gemaakt. "Het is een geweldig mooi museum geworden. Een feest om hier binnen te komen."
Kijk wat bezoekers vinden van het vernieuwde museum:
Museum Arnhem na vierenhalf jaar weer heropend
Een museumbezoek, dat is zeker niet alleen iets voor oude mensen, weet de 12-jarige Otis. "Sommige musea vind ik inderdaad een beetje saai", erkent hij. "Maar hier kun je dingen doen en naar filmpjes kijken. Ik vind dit eigenlijk echt een heel leuk museum."

'Verbinding en diversiteit'

Een wandeling door het museum geeft Samra het gevoel van rust en terug kunnen keren naar jezelf, dat ze zeker tijdens corona zo heeft gemist. Wat haar het meest bijblijft? "De inclusie, verbinding en diversiteit."
Het is heel belangrijk voor Arnhem om dit museum weer open te hebben, stelt burgemeester Ahmed Marcouch. "Kunst en cultuur inspireren ons en dagen uit, zeker als het gaat om onze jongeren. Om hen daarmee te vormen en groot te brengen."
Het museum prikkelt en daagt uit om na te denken over hedendaagse thema's, ervaart de burgervader. "Zoals de klimaatcrisis en rechtvaardig en eerlijk werk. Of je te verplaatsen in de ander: empathie. Vaak zitten we in de samenleving erg in onze eigen bubbel. Die moeten we doorbreken om de ander echt te zien." Dat is iets wat het museum met zijn exposities doet, ziet Marcouch. "En ook het gebouw op zichzelf is indrukwekkend."

'Een bezoek voor elke Arnhemmer'

De burgemeester zou willen dat elke Arnhemmer minimaal een keer een bezoek brengt aan Museum Arnhem. "Aan het museum zal dat niet liggen. Dat is echt open en toegankelijk."
Zie ook: