Noord-Veluwe

Onrust in Oldebroek: coalitiebesprekingen gestopt, moddergooien is begonnen

Onrust in Oldebroek: coalitiebesprekingen gestopt, moddergooien is begonnen
Onrust in Oldebroek: coalitiebesprekingen gestopt, moddergooien is begonnen © Omroep Gelderland
OLDEBROEK - Twee persberichten doen politiek Oldebroek vrijdagochtend opschrikken: eerst maakte de lokale ChristenUnie-fractie bekend te stoppen met de coalitieonderhandelingen, naar eigen zeggen omdat het vertrouwen in Algemeen Belang Oldebroek (ABO) was verdwenen. Niet veel later stuurde ABO een persbericht, waarin de partij sprak over 'een dolk in de rug' door de ChristenUnie, en speculeerde over een verborgen agenda. "De deur is wel definitief gesloten."
Popke Graansma, fractievoorzitter van de ChristenUnie, licht toe waarom zijn partij stopt met de onderhandelingen. "Ik ga niets zeggen over de inhoud van de formatiebesprekingen, maar daarbuiten zijn er drie dingen die ons raakten. Ten eerste heeft ABO al een vacature geplaatst voor hun wethouder. Dat is prima, maar in die vacaturetekst hebben ze ook al beschreven voor welke zaken die kandidaat-wethouder verantwoordelijk zou worden. Dat is veel te voorbarig, we zouden nog moeten bespreken wat de verdeling van die portefeuilles zou zijn."
Voorzitter Ronald Gerard van ABO begrijpt niets van dat argument. "We hebben een indicatie gegeven van waar de wethouder mogelijk verantwoordelijk voor zou worden, op basis van de portefeuille die we de afgelopen vier jaar hebben gehad. Natuurlijk zou dat nog kunnen veranderen, dat hebben we ook gezegd tegen iedereen die heeft gesolliciteerd."

Krantenartikel valt verkeerd

Het tweede en derde argument van de ChristenUnie hebben te maken met een artikel in De Stentor, eerder deze week. Daarin sprak fractievoorzitter André Boer over de formatie, die volgens hem erg traag liep. "Zulke opmerkingen schaden de formateur en het proces", vindt Graansma. "Ze hebben daar inhoudelijke zaken vanuit de formatie in de openbaarheid gebracht, dat doe je simpelweg niet. Wij willen in vertrouwen met elkaar onderhandelen, dan is dit echt een verkeerde stap." Bovendien sprak Boer ook daar over de vacature voor een wethouder. "Volgens dat artikel wil ABO een wethouder van buiten de gemeente, zodat er 'geen vermoeden van belangenverstrengeling of vriendjespolitiek' zou zijn", citeert Graansma. "Wat zeggen ze daarmee over onze wethouder, die wel uit de gemeente komt?"
Gerard is verbaasd door die redenatie. "We werken al acht jaar heel plezierig samen met Liesbeth Vos, de wethouder van de ChristenUnie", wijst hij op het verleden. "Natuurlijk verwijten we haar geen vriendjespolitiek. Als ik dit zo hoor, dan zijn er een paar hele lange tenen bij die partij, ik begrijp hier niets van."

Briefje via de informateur

De fractie en het bestuur van ABO werden donderdag verrast door de mededeling van de ChristenUnie. "We kregen een briefje, via de formateur nota bene", zegt Gerard. "Dat is toch geen manier van doen? We hebben de afgelopen jaren juist geïnvesteerd in de goede relatie met de ChristenUnie. Natuurlijk heb je wel eens wat, maar we waren gewend om elkaar dan te bellen en even met elkaar om tafel te gaan zitten. Dat is nu niet gebeurd, nu wordt ineens het vertrouwen in ons opgezegd. Dat voelt als een dolk in de rug."
Gerard denkt dat er een andere reden is voor de ChristenUnie, om deze stap te zetten. "De argumenten die zij noemen waren in een goed gesprek wel uit de wereld geholpen. Ik heb de indruk dat ze bang zijn voor ons, omdat wij van de drie coalitiepartijen [CU, ABO en SGP, red.] de enige waren die zetels wonnen bij de verkiezingen. Tegelijk blijven wij intern ook kritisch. Als ze nu met CDA gaan samenwerken, zijn zij verreweg de grootste partij in de coalitie en hebben ze veel meer macht. Misschien willen ze wel een extra wethouder, maar dat is speculeren, natuurlijk."
Graansma lacht om de speculaties. "Dat is kortweg kolder", is het enige wat hij er over kwijt wil. Hij is niet bang voor een groeiende ABO.

Onderhandelen met Tom de Nooijer?

Hoe het nu verder moet in Oldebroek, is nog even afwachten. Formateur Reinier Mulder komt binnen een week met een advies voor het vervolg. Of het voor de ChristenUnie een optie is om met Christelijk Verbond Oldebroek, van Tom de Nooijer, te onderhandelen, wil Graansma niet zeggen. "Ik wacht het advies van de formateur af", houdt hij zich afzijdig. De Nooijer roept ondertussen op sociale media op om zijn partij samen met CU en SGP aan tafel te laten zitten. Gerard weet in elk geval dat ABO de komende vier jaar in de oppositie zal zitten. "En daar zullen we scherpe politiek bedrijven", zegt hij. "De deur naar de coalitie is voor nu wel definitief gesloten."