Noord-Veluwe

Burgemeester mag vader met vier kinderen nog niet uit drugshuis zetten

Het huis staat in de Johan de Wittlaan in Harderwijk.
Het huis staat in de Johan de Wittlaan in Harderwijk. © Google Street View
HARDERWIJK - Een gezin van vijf personen komt nog niet op straat te staan na de vondst van drugs in het huis waarin zij wonen.
De gemeente Harderwijk had daar om gevraagd. “Om een stevig signaal af te geven, moet de woning gewoon dicht”, stelt de gemeente. De rechter wil een bodemprocedure hierover afwachten.
In het huis aan de Johan de Wittlaan woont een vader met vier kinderen. In de woning werd in 2019 drugs gevonden. Twee zoons werden anderhalf jaar geleden veroordeeld voor het dealen in cocaïne. Ze kregen gevangenisstraffen van vier en drieënhalf jaar. Ook moesten ze hun winst van bijna 200.000 euro terugbetalen aan de staat. De drugshandel was volgens de rechter voor hen geen bijzaak, maar een dagbesteding en inkomstenbron. De rechtbank spreekt van een way of life.

'Familiair drugscircuit'

Burgemeester Harm-Jan van Schaik vond de celstraffen van de zoons niet genoeg. Volgens anonieme bronnen uit de buurt blijkt dat er ook na de drugsvondst nog geregeld in het huis gedeald is, in ieder geval tot begin 2021. Daarom moet de woning alsnog dicht. De burgemeester is de familie tegemoetgekomen door het huis in plaats van zes maanden, maar twee maanden te willen sluiten.
Zie ook: