Rijk van Nijmegen / Rivierengebied

1500 extra opvangplekken voor Oekraïners

Een slaapkamer waarin vluchtelingen worden opgevangen
Een slaapkamer waarin vluchtelingen worden opgevangen © Omroep Gelderland
In de regio Gelderland-Zuid komen 1500 extra plekken voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dat meldt Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.
Op dit moment verblijven Oekraïense vluchtelingen nog op drie locaties voor crisisopvang, en achttien locaties waar ze langdurig kunnen verblijven.

Nieuwe locaties

Binnenkort zullen er een aantal opvangplekken voor langdurigere opvang opengaan. Nu kent de veiligheidsregio opvang op achttien plekken, dat zal binnenkort worden uitgebreid met nog eens 25 locaties. Waar die komen maakt de veiligheidsregio nog niet bekend. In totaal kan Gelderland-Zuid dan zo'n 2700 mensen opvangen.

Groot deel niet in gebruik

De drie crisisopvangplekken in Nijmegen, Beuningen en Aalst gaan in de komende weken juist dicht. Daar wordt volgens de veiligheidsregio namelijk maar relatief weinig gebruik van gemaakt. 'Zo zijn er steeds zo’n 150 van de 950 beschikbare plekken in gebruik', zegt de veiligheidsregio.
Om toch eerste opvang te kunnen bieden als Oekraïners in Nederland aankomen, wordt er een zogenoemde 'hub' opgezet. Dit is een centrale eerste opvanglocatie voor crisisopvang, waar vanuit vluchtelingen naar een noodopvanglocatie zullen doorstromen waar ze voor langere tijd kunnen blijven.