Achterhoek

Verdachte hamermoord hoort wederom achttien jaar celstraf eisen

De plek van de hamermoord in Winterswijk.
De plek van de hamermoord in Winterswijk. © Omroep Gelderland
WINTERSWIJK - De verdachte van de hamermoord in Winterswijk heeft ook vrijdag, tijdens het hoger beroep bij het Gerechtshof in Arnhem, achttien jaar celstraf tegen zich horen eisen. De 41-jarige verdachte zit al vierenhalf jaar vast omdat hij Deme Lulaj in Winterswijk om het leven zou hebben gebracht, met als motief bloedwraak.
Deme Lulaj werd op zondag 29 oktober 2017, op klaarlichte dag op een stoep in de Verlengde Morsestraat in Winterswijk, met een hamer meerdere malen op het achterhoofd geslagen. Hij overleed een dag later in het ziekenhuis in Nijmegen.
Het zou om bloedwraak gaan, omdat een jongere broer van Lulaj de vader de verdachte van achteren met een paal op het hoofd had geslagen in een dorpje in Kosovo. Daar waren beide families buren. De verdachte, die destijds twaalf jaar was, was getuige van die moord.

'Ik hoop dat je ziel zal branden'

Het werd, na het spreekrecht voor mevrouw Lulaj en haar dochter, een heftige zitting. De vrouw verklaarde dat haar leven een hel is geworden, zowel psychisch als financieel. De dochter richtte zich met overslaande stem persoonlijk tot de verdachte: "Ik hoop dat je ziel zal branden in de diepste bron van de hel!"
De verdachte reageerde daarop in het Albanees, waarop de dochter een bekertje water en een doos tissues zijn kant op gooide. Vervolgens werd de zitting geschorst. Toen de voorzitter van het Hof de verdachte daarna vroeg wat hij had gezegd, haalde hij zijn schouders op: "Dat weet ik niet meer. Ik zwijg."
Dat zwijgen was - wederom - de rode draad tijdens de zitting. Alleen op het moment dat de bloedwraak ter sprake kwam en de verdachte daarom in de gevangenis mishandeld zou zijn, reageerde hij wél. Hij beweerde dat geprobeerd is hem met voedsel en drank te vergiftigen.
De voorzitter van het Hof drukte de verdachte op het hart dat hij voor achttien jaar was veroordeeld en dat hij nu de kans had zijn kant van het verhaal te vertellen. Maar de volgens eigen zeggen tot Duitser genationaliseerde Albanees bleef bij het antwoord dat hij steevast, via een tolk, gaf: "Ik zwijg en vind het spijtig voor de familie, maar ik zit al vierenhalf jaar onschuldig vast. Ik heb met de moord niets te maken."

Verontschuldiging

De advocaat van de verdachte ging in hoger beroep tegen de achttien jaar celstraf en kwam vrijdag met verklaringen van getuigen, die anderen in de auto hadden zien rijden of de verdachte niet herkenden als dader van de moord. Overigens begon de advocaat met een verontschuldiging: "De pijn en het leed van de nabestaanden is duidelijk. Maar ik sta hier ook om mijn werk te doen en mijn cliënt vindt dat hij onschuldig is. Dat is voor de nabestaanden lastig, maar ik moet mijn werk doen."
De advocaat sloot bovendien niet uit dat 'gemoedsopwelling aannemelijk' is geweest. "Misschien knapte er iets bij hem, áls hij het heeft gedaan. Maar misschien wilde mijn cliënt Deme Lulaj waarschuwen zijn dochters bij hem uit de buurt te houden en was hij niet uit op het doden van de persoon. Dat hij een hamer in de auto had is niet zo vreemd, want hij was werkzaam in de bouw."
De advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie kwam met diverse verklaringen van ooggetuigen van de moord in Winterswijk, van familieleden van de verdachte en zijn vriendin, vrienden en collega's. Zo werd zijn auto gezien werd bij de aanslag op Lulaj. Hij zou zijn auto de bewuste dag niet hebben uitgeleend, maakte geen melding van diefstal van de auto en loog over de overhaaste reden van zijn vertrek naar Italië.
De verdachte vertelde op 29 oktober 2017, de dag van de aanslag, naar Italië te moeten omdat een broer van hem een ongeluk had gehad. Daarna gingen zijn telefoons - hij had meerdere nummers - 'op stil' en 'was het alsof hij van de aardbodem was verdwenen', aldus de advocaat-generaal.

'Goed werk verricht'

Ze vertelde ook over een 'heimelijk' opgenomen gesprek tussen broers van de verdachte, een gesprek dat op bloedwraak duidde: "Het bloed is afgenomen. Laten we hopen dat dit goed gaat en dat hij uit de gevangenis komt. Er is goed werk verricht."
Ook wees ze op dna-sporen van de verdachte op de jas van Deme Lulaj. "Die sporen zijn 56 miljoen keer waarschijnlijker van de verdachte dan van een willekeurig persoon, zo heeft onderzoek uitgewezen", zei de advocaat-generaal. "Dat wijst erop dat hij op 29 oktober 2017 op de fatale plek is geweest."
Ze achtte het 'overtuigend bewezen dat de verdachte weloverwogen en doelbewust heeft gehandeld, met de dood tot gevolg'. De verdachte was bovendien al vaker in Winterswijk en bij een controle aan de grens werd een geladen vuurwapen in zijn auto aangetroffen, waarbij hij verklaard zou hebben uit Winterswijk te komen.
"Het was een gericht plan om te doden", aldus de advocaat-generaal die achttien jaar celstraf eiste, met aftrek van voorarrest. "Daarbij weeg ik mee dat de verdachte geen openheid van zaken heeft gegeven en geen verantwoordelijkheid voor zijn daad heeft genomen."
In het laatste woord bleef de verdachte bij zijn eerdere standpunt: hij was niet op de plaats delict geweest, heeft de moord niet gepleegd en het spijt hem voor de familie Lulaj.
De uitspraak van het Gerechtshof over de hamermoord is op donderdag 9 juni.