Noord-Veluwe

Man in Ermelo opgepakt om volkerenmoord in Rwanda

De vrouw is in goede gezondheid aangetroffen.
De vrouw is in goede gezondheid aangetroffen. © Jasper Lindner / Omroep Gelderland
ERMELO - De politie heeft woensdag een 65-jarige Rwandees opgepakt in Ermelo. De man, een voormalig legerofficier, woont sinds 1998 in Nederland. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de volkerenmoord van Hutu's op Tutsi's in het Afrikaanse land in 1994.
Rwanda heeft om de uitlevering van de man gevraagd. Hij was in 1994 officier van de gendarmerie in Rwanda. Volgens de Rwandese autoriteiten had hij een belangrijke rol bij massaslachtingen in de hoofdstad Kigali en in de gemeente Mugina in het land.
Van april tot juli 1994 werden circa 800.000 mannen, vrouwen en kinderen gedood. De man in Ermelo, zeggen de autoriteiten in Rwanda, zou als legerofficier nauw betrokken zijn geweest bij de planning en uitvoering van de massaslachtingen in Mugina. Zo zou hij wapens hebben geleverd aan milities die Tutsi-vluchtelingen doodden.
Zo’n tachtig Tutsi-burgers, die de massaslachtingen in de parochie wisten te ontvluchten, zouden door de man en handlangers naar een woning zijn geleid. Die woning werd in brand gestoken. De woensdag opgepakte man zou de brandstof hebben geleverd. Ooggetuigen hebben hiervan verslag gedaan, schrijft justitie.

'Ook aandeel in moord op burgemeester'

Volgens de Rwandese autoriteiten leidde de man voorafgaande aan de massaslachtingen een bijeenkomst waar werd opgeroepen om Tutsi-burgers aan te vallen en te doden. De Rwandees wordt verder verweten een aandeel te hebben gehad in de moord op de burgemeester van Mugina.
De Rwandees kreeg in 1999 in Nederland een asielstatus. Vanwege het vermoeden van betrokkenheid bij genocide, besloot de IND in 2013 het Nederlanderschap, dat hem in 2002 was verleend, in te trekken. Daarna volgden rechtszaken.
Woensdag verklaarde de Raad van State het hoger beroep tegen de intrekking van zijn Nederlanderschap ongegrond. Daardoor kon de 65-jarige oud-officier worden aangehouden. Vandaag wordt hij voorgeleid aan de rechter-commissaris in Den Haag.