Stedendriehoek

Vuurwerkverbod staat alweer op de agenda: afschieten of niet?

Apeldoorn was de eerste gemeente die een vuurwerkverbod aankondigde.
Apeldoorn was de eerste gemeente die een vuurwerkverbod aankondigde. © Omroep Gel;derland
APELDOORN - De jaarwisseling is nog ver weg, maar in de Tweede Kamer is deze week al gesproken over een vuurwerkverbod. Apeldoorn was de eerste gemeente waar afgelopen zomer al een lokaal vuurwerkverbod werd ingevoerd. Hoe denkt de stad nu over dat verbod? En zou dat verbod nog teruggedraaid kunnen worden?
Ondanks het verbod vlogen er in Apeldoorn nog aardig wat knallers en vuurpijlen de lucht in tijdens de jaarwisseling. Desondanks blijkt het vuurwerkverbod een strop voor de plaatselijke vuurwerkverkopers.

'Geen euro mee verdiend'

“Financieel is het klote”, zegt Nathalie de Vries. De eigenaresse van de Apeldoornse vuurwerkhandel Ed Raket zag haar winst in rook opgaan. “We zouden dit jaar gaan plussen, na corona wil iedereen feestvieren.” Ook vuurwerkverkoper Yuri Kneefel zit in zak en as: "Vuurwerk is 80 procent van mijn omzet. Ik heb er nog geen euro mee verdiend." Hij nam zijn winkel aan de Koninginnelaan twee jaar geleden over.
Bekijk hier hoe Yuri en andere Apeldoorners over het vuurwerkverbod denken:
Vuurwerkverbod staat op de agenda: afschieten of niet?
De verkopers raken hun vuurwerkvoorraad aan de straatstenen niet kwijt. Nathalie merkt dat haar klanten nu liever illegaal vuurwerk over de grens halen. “Ik verkoop goedgekeurd consumentenvuurwerk. Waarom zouden ze duur bij mij kopen, als ze toch in overtreding zijn? Wat dat betreft zie ik de toekomst somber in.”

'Zoveel vernield en opgeblazen'

Toch lijkt er wel draagvlak te zijn voor het Apeldoornse vuurwerkverbod. Aan de Koninginnelaan zegt Lisanne vóór het verbod te zijn: “Ik vind vuurwerk erg gevaarlijk. Ik ben opgevoed met vuurwerkbrillen en neem altijd zo veel mogelijk afstand.” Kees vindt een verbod geen probleem: “Er wordt zo veel vernield en opgeblazen.”
Woensdagavond sprak de commissie voor Infrastructuur en Waterstaat in Den Haag over vuurwerk. Aanleiding is een initiatiefwetsvoorstel dat binnenkort besproken zal worden in de Tweede Kamer, op verzoek van Jesse Klaver (GroenLinks) en Esther Ouwehand (PvdD). Zij willen dat er een algeheel verbod komt op het verkopen en afsteken van consumentenvuurwerk.
Ook stadsgenoot Henk is geen voorstander van vuurwerk: “Ik vind het milieuverontreiniging. We schieten zo 80 miljoen euro de lucht in. Dat vind ik lomp.” Lisette denkt dat het verbod scheelt voor de huisdieren én de portemonnee. “Ik vind het jammer voor iedereen die vuurwerk mooi vindt, maar ik denk dat het beter is voor iedereen.”

Vuurwerkshows

De gemeente Apeldoorn wil samen met de inwoners kijken hoe invulling gegeven kan worden aan het lokale vuurwerkverbod. Denk aan grote vuurwerkshows of lichtshows met drones. Wat er de komende jaarwisseling georganiseerd wordt? Het is volgens een woordvoerder van de gemeente nog te vroeg om daar iets over te zeggen.
We schatten in dat een vuurwerkverbod niet veel verschil maakt
Of de jaarwisseling er veiliger op wordt, valt volgens Gelre Ziekenhuizen in Apeldoorn nog te betwijfelen: “We schatten in dat een vuurwerkverbod niet veel verschil maakt. De afgelopen jaren was er ook illegaal vuurwerk dat tot ongevallen heeft geleid”, zegt een woordvoerder. Het ziekenhuis zag tijdens de laatste jaarwisseling twee vuurwerkslachtoffers. “Dit is hetzelfde patroon ten opzichte van eerdere jaren: een klein aantal vuurwerkslachtoffers bij wie het letsel vaak heftig is.”

Verbod terugdraaien

Apeldoornse vuurwerkverkopers vertrouwen erop dat de gemeenteraad het verbod weer zal terugdraaien. “Er is een nieuwe gemeenteraad met meer voorstanders van vuurwerk. Dat is in ons voordeel”, zegt De Vries. Ook vuurwerkverkoper Yuri Kneefel heeft goede hoop 'dat iemand binnen de gemeenteraad het licht ziet en dat we weer veilig vuurwerk kunnen verkopen'.
Het CDA in Apeldoorn nam het initiatief voor het lokale vuurwerkverbod, en zegt bij haar standpunt te blijven. “Ik merk niet dat het een onderwerp van gesprek is binnen de raad”, zegt fractievoorzitter Jan Dirk van der Borg.

'Wat straal je uit?'

Namens de VVD vraagt de Apeldoornse fractievoorzitter Tim Kamphuis zich hardop af wat je als gemeenteraad uitstraalt als je een besluit terugdraait. “Maar het verbod had van ons niet gehoeven. Als er een goed voorstel komt die het zou kunnen terugdraaien, staan wij daar positief tegenover.”
In juni staat de invulling van het vuurwerkverbod op de agenda van de Apeldoornse gemeenteraad.