Gelderland

We zijn dol op contant: 'Bank heeft niks te maken met mijn uitgaven'

Veel mensen willen dat contant betalen mogelijk blijft.
Veel mensen willen dat contant betalen mogelijk blijft. © Karolina Grabowska via Pexels
ARNHEM - Hoe betaal je het liefst? Op die vraag geeft een overweldigende meerderheid op de social mediakanalen van Omroep Gelderland aan het liefst contant te betalen.
Wij vroegen de volgers van Omroep Gelderland op welke manier zij het liefst afrekenen: contant of met pin. Aanleiding is het besluit van een zwembad in Terborg om geen cash meer aan te nemen van klanten. Die beslissing kon op bakken kritiek rekenen.
'Contant!' zo klinken de vele honderden van de in totaal 475 reacties die binnen anderhalf uur op Facebook binnenstroomden. De pinners vinden pinnen makkelijker, maar geven ook vaak aan de mogelijkheid open te willen houden om contant te betalen.

Inzicht

Als belangrijkste reden geven mensen dat betalen met geld uit je portemonnee inzicht geeft in wat er nog te besteden is. "Altijd overzicht op je uitgaven", zegt Ans. "Dan weet ik wat eruit gaat", zegt Irene. En Samantha: "Pinnen is makkelijk, maar contant is beter voor het overzicht." Ze krijgen bijval van Dorinde, Gijsje, Moniek, Rina, Bjorn, en Angela.
Wendy betaalt ook het liefst contant, want ze vindt dat ook leuker voor de kinderen. "Zo kunnen ze sparen. Het leert ze ook weer om met geld om te gaan."

Privacy

Een andere voorkeur voor contant heeft te maken met privacy: "Ze weten alles al van je en ook nog waar je je geld aan uitgeeft", zegt Lien. Angela: "Contant geeft overzicht in je uitgaven en ik vertrouw al dat pinnen niet. Alles is traceerbaar en ze weten alles wat je doet." Ruud vult aan: "Gebruik je verstand, betaal contant."

Aankopen beperken

Corine vindt dat je ouderen en kinderen discrimineert als je de mogelijkheid van cash betalen wegneemt, maar vreest ook voor controle op wat je aan kunt kopen in de toekomst. "Contant geld blijft privé en is niet te traceren. De banken en overheid hebben niks te maken met bepaalde uitgaven. Helaas is de tijd dat bepaalde aankopen gestuurd zullen worden dichterbij dan je denkt! Bijvoorbeeld een maximaal aan liters benzine of bier en sterke drank."

Pingemak

En de pinners? Die gaan voor het gebruiksgemak. Ine zegt: "Pin! Wel zo makkelijk." Geertjuh vindt dat ook: "Dat gaat een stuk sneller bij de zelfscan."

Liever in natura

Aart betaalt niks meer, zo laat hij weten, want hij is blut door alle prijsstijgingen. Danny vermijdt ook liever het afrekenen: "Wij Hollanders houden van gratis." En Rob maakt het wel heel spannend: "In natura betalen, maar dat wil niemand meer tegenwoordig."

Zie ook: