Arnhem en omstreken

Arnhemse schoolgebouwen slecht onderhouden: 170 miljoen euro nodig

Een van de Arnhemse schoolgebouwen
Een van de Arnhemse schoolgebouwen © ANP
ARNHEM - Arnhemse middelbare schoolgebouwen zijn jarenlang niet goed onderhouden. Sinds 2009 is dat 'een beetje buiten beeld geraakt', erkent wethouder Bob Roelofs. Hij komt nu met een plan om orde op zaken te stellen voor de twaalf scholen met bijna 9000 leerlingen. Daarvoor is tot 2040 wel 170 miljoen euro nodig. En daar is in de begroting nog geen geld voor.
Met het proces dat de scholen samen met de gemeente hebben doorlopen om tot dit plan te komen, is het Arnhemse onderwijs gelukkig, laat schoolbestuurder Jan Jacob van Dijk weten. "Dat waren we anders gewend." Volgens hem is er met elkaar puur gekeken naar wat je nodig hebt om het onderwijs weer op niveau te krijgen.
Daar zitten geen luxe of gouden kranen bij, maakt Van Dijk de raadsleden duidelijk. Die 170 miljoen euro is dus echt nodig, daar kan niets vanaf, meent hij. Ook houdt Van Dijk een slag om de arm voor de uitwerking van de plannen en is de indicatie op basis van de bouwprijzen van vorig jaar.

'Met winterjassen naar school'

Op sommige plekken is de staat van de gebouwen 'echt niet goed', stelt Van Dijk. Kinderen zouden daar in coronatijd met dikke winterjassen naar school hebben gemoeten om een beetje te kunnen ventileren. Ook zou de verspreiding van corona door een gebrekkige ventilatie zijn versneld.
Een aantal gebouwen zijn heel oud, vult schoolbestuurder Erika Diender aan. Uit een tijd waarin met andere normen rekening werd gehouden. "Zeer inefficiënt."

'Doorgeslagen efficiency-denken'

SP'er Noud Roelen geeft aan dat hij geen enkele onderwijskundige visie in de stukken terug ziet komen. "Alleen doorgeslagen efficiency-denken. Dat is niet de waarde waarop wij onderwijs moeten inrichten."
Scholen uit de jaren '50 en '60 waar jarenlang niets aan is gedaan, daar is wel wat aan de hand en daar is ook wat nodig, betoogt wethouder Roelofs. "De kwaliteit uitstralen die we willen, vergt voor een aantal scholen echt extra aandacht."

Geld zoeken

Geen van de aanwezige raadsfracties lijkt ook te ontkennen dat de investering nodig is. Met die 170 miljoen euro is alleen nog geen rekening gehouden in de begroting. Daar zal dus nog even op gepuzzeld moeten worden.