Arnhem en omstreken

Jeffrey (24) overspoeld met spullen uit jaren 50: 'Bizar hoeveel mijn oproep heeft losgemaakt'

Jeffrey Koerhuis is blij met de strijkplank uit de jaren 50 die hij heeft gekregen via Gelderland Helpt.
Jeffrey Koerhuis is blij met de strijkplank uit de jaren 50 die hij heeft gekregen via Gelderland Helpt. © Omroep Gelderland
ARNHEM - "Het is echt bizar om te zien hoeveel mooie en lieve reacties ik heb gekregen na mijn oproep voor spullen uit de jaren 50", vertelt Jeffrey Koerhuis. Sinds begin dit jaar is hij de trotse bewoner van een museumwoning in Arnhem.
Jeffrey heeft altijd al interesse in geschiedenis gehad. Toen hij hoorde dat hij in een museumwoning mocht gaan wonen, was dat een droom die uitkwam. Voor de inrichting van zijn jaren 50-woning zocht hij spullen uit die tijd en dus deed hij een oproep in Gelderland Helpt.

Tasje met spullen bij de deur

Maar dat er zo veel mensen zouden reageren, had hij niet verwacht. "Natuurlijk hoop je het, maar ik heb zoveel unieke spullen gekregen. Nog steeds kom ik thuis en zie ik dat mensen weer een tasje met spullen bij de deur hebben gezet. Gisteren vond ik nog in mijn brievenbus een stapeltje postzegels uit de jaren 50. Het zijn kleine dingen, maar het maakt mijn verzameling wel compleet."
Jeffrey laat zien welke spullen hij allemaal heeft gekregen:
Jeffrey (24) overladen met reacties na oproep voor spullen uit de jaren 50 voor zijn museumwoning
De 24-jarige Jeffrey heeft het de afgelopen maanden heel erg druk gehad met alle spullen die hij aangeboden kreeg. "Het was soms te veel om bij te houden. Ik was langzamerhand bijna iedere avond wel iets aan het ophalen en ben de hele regio afgegaan."

Strijkplank uit de jaren 50

Maar het was niet voor niks. Het bezorgde hem in ieder geval een straalkacheltje, een oude wekketel en een Starmix keukenmachine. En dekens, die erg welkom waren. "Die kwamen erg van pas, want ik slaap gewoon onder een laken en een sprei en zeker in de wintermaanden is het koud boven."
Ook heeft hij een strijkplank uit de jaren 50 gekregen. Hoewel het hem niet meevalt om het houten gevaarte op te zetten, is hij het meest blij met de oude strijkplank. "Het is met een moderne strijkplank al een gedoe om hem uit te klappen, maar met een oude is het helemaal leuk. Het gaat stroef en je moet oppassen dat je vingers niet ergens tussen krijgt, maar dit is wel het mooiste aanbod wat ik heb gekregen", zegt hij met een grote glimlach.
Jeffrey is blij met zijn strijkplank uit de jaren '50
Jeffrey is blij met zijn strijkplank uit de jaren '50 © Omroep Gelderland
Terwijl Jeffrey stug doorgaat met het opzetten, vertelt hij dat de strijkplank ooit een trouwcadeau was en dat de familie er een uiteindelijk een mooie bestemming voor zocht, want zomaar wegdoen wilden ze niet. En dat ze toen ze de oproep van Jeffrey zagen, gelijk contact met hem hebben gezocht.
Als ik spullen ging ophalen bij de mensen thuis waren ze vaak opgelucht
Jeffrey heeft gemerkt dat heel veel mensen het lastig vinden om zomaar spullen van de hand te doen: "Als ik spullen ging ophalen bij de mensen thuis waren ze vaak opgelucht, omdat de spullen vaak van hun ouders waren geweest en zij een goede bestemming daarvoor zochten. En ze het fijn vonden dat daar ook weer andere mensen weer van kunnen genieten, want er komen hier natuurlijk ook gewoon bezoekers over de vloer en dat vinden mensen een fijne gedachte", aldus Jeffrey.
Eén keer per maand is de woning van Jeffrey dan ook te bezichtigen tijdens de openstellingsdagen van museumwoningen in Arnhem.

Emotioneel

Naast dat hij verschillende spullen heeft gekregen, heeft Jeffrey ook veel reacties gekregen van mensen die veel respect voor hem hebben en het leuk vinden om te zien hoe hij zijn leven leeft in de jaren 50. "Er zijn heel veel mensen die reageren van zo was het bij ons ook vroeger. Ook worden mensen soms wel een beetje emotioneel als ze terugdenken aan hun eigen jeugd en de tijd met hun ouders. Ik had niet verwacht dat het zo veel zou losmaken en indirect ook wel bij mij."
De postzegels die Jeffrey door de brievenbus kreeg.
De postzegels die Jeffrey door de brievenbus kreeg. © Omroep Gelderland
Op de vraag of hij inmiddels nu alles heeft, laat Jeffrey weten dat hij bijna alles heeft wat hij zocht. Maar hij heeft nog één wens: een wringer voor de was. "Als iemand deze nog voor mij heeft, dan zou dat alles compleet maken."
Kun je Jeffrey helpen aan een wringer? Ga dan naar www.gelderlandhelpt.nl.