Arnhem en omstreken

Anonieme schenker doneert 200 schilderijen aan gemeente

Wethouder Rolink en bemiddelaar Tirion bekijken een schilderij uit de collectie van Pim Kwak
Wethouder Rolink en bemiddelaar Tirion bekijken een schilderij uit de collectie van Pim Kwak © Omroep Gelderland
OOSTERBEEK - Een schenker die anoniem wil blijven, heeft de voltallige collectie van de overleden kunstverzamelaar Pim Kwak geschonken aan de gemeente Renkum. Het gaat om zo'n 200 schilderijen van de Oosterbeekse School (1840 - 1880) en het Renkumse kunstenaarscollectief Pictura Veluvensis (1900 – 1935).
"Pim Kwak was echt heel zuinig, maar voor schilderijen had hij alles over", zegt Paul Tirion die namens de schenker het woord voert. "Zijn hele huis in Doorwerth hing vol. Van de wc's, tot de slaapkamer en woonkamer. Alle kamers waren van boven tot beneden behangen met schilderijen. En grote schilderijen stonden op de grond tegen de muur aan."
Het kantoor van kunstverzamelaar Pim Kwak hing vol met schilderijen van de Oosterbeekse School
Het kantoor van kunstverzamelaar Pim Kwak hing vol met schilderijen van de Oosterbeekse School © Familie Kwak
Op 4 oktober 2021 overlijdt Kwak op 82-jarige leeftijd. Grote vraag is wat er dan met de collectie moet gebeuren. Een veiling van de werken én dus het uit elkaar vallen van de collectie ligt voor de hand, maar zover komt het niet.

Enthousiaste schenker

"Toen ik hoorde van het plotselinge overlijden van Kwak heb ik de potentiële schenker benaderd of hij nog steeds bereid was om dit aan de gemeente te schenken", vertelt Tirion. "We waren daarover namelijk al jaren met Kwak in gesprek. De schenker was meteen heel enthousiast en zo is de collectie nog voor de veiling bij de nabestaanden weggekocht."
Door het afwisselende landschap van heide, bos, stuwwallen, beken en de rivier de Rijn werden Oosterbeek, Wolfheze en Doorwerth vanaf 1840 een kunstenaarskolonie. Schilders zoals Johannes Warnardus Bilders, Anton Mauve en Xeno Münninghoff vormden samen de Oosterbeekse School. Een aantal van deze schilders is later naar Den Haag vertrokken om daar de impressionistisch georiënteerde Haagse School te vormen.

'Fantastisch cadeau'

De schenker houdt woord door de collectie van Pim Kwak deze week officieel te schenken aan de gemeente Renkum. Aftredend wethouder Cultuur Leonie Rolink komt daarvoor superlatieven tekort. “Hier zijn we verschrikkelijk blij mee, het is een droom die uitkomt. Met deze collectie van de Oosterbeekse School en de Pictura Veluvensis hebben wij echt het neusje van de zalm in handen.”
Pim Kwak (2012)
Pim Kwak (2012) © berrydereusfotografie.nl
Alle schilderijen en lijsten worden de komende tijd met minuscule ambachtelijke precisie gerestaureerd. Het is de verwachting dat dit werk na de zomer klaar is. Daarna is het de bedoeling dat de collectie van Pim Kwak wordt tentoongesteld voor alle inwoners van de gemeente Renkum. "We willen zo de kunstenaarskolonie in onze gemeente een extra boost geven”, aldus wethouder Rolink.
De gemeente Renkum richt een speciale ANBI-stichting op die de collectie zal beheren. Rolink: "Wij noemen dit ook echt de 'Collectie Pim Kwak' en het is zeker de bedoeling dat de stichting een blijvende expositieruimte of een museum gaat oprichten." Daarmee zou een grote wens van Kwak alsnog uitkomen, want de kunstverzamelaar droomde er jaren van een eigen museum te hebben voor zijn collectie.

Wat is de collectie waard?

Wat betreft de waarde hult Tirion zich in stilzwijgen. “Het gaat om heel veel geld. Verder betaalt de schenker ook de restauratie van de schilderen en de lijsten én bekostigt hij de tentoonstelling. Laten we zeggen dat hij de portemonnee heeft opengezet. Als kunstliefhebber en oud-inwoner van Oosterbeek wil hij heel graag wat terugdoen voor de gemeenschap."
Ambachtelijk worden de schilderijen en lijsten van Pim Kwak gerestaureerd
Ambachtelijk worden de schilderijen en lijsten van Pim Kwak gerestaureerd © Omroep Gelderland