Rijk van Nijmegen

Groot tekort aan gastgezinnen voor Vierdaagse, 600 lopers wachten nog op bed

De Nijmeegse Vierdaagse vindt plaats van 19 tot en met 22 juli.
De Nijmeegse Vierdaagse vindt plaats van 19 tot en met 22 juli. © ANP
NIJMEGEN - Er is een groot tekort aan slaapplekken voor deelnemers aan de 104e editie van de Nijmeegse Vierdaagse. Voor 600 van de 1100 wandelaars die zich hebben aangemeld bij vierdaagsebed.nl is nog geen onderkomen gevonden.
“Er is een tekort aan 400 eenpersoonskamers en zo’n 100 tweepersoonsbedden. Ervan uitgaande dat elk gastgezin gemiddeld twee slaapplekken heeft, hebben we nog zo’n 300 aanmeldingen nodig van gastvrije mensen die graag hun huis openstellen voor Vierdaagsewandelaars”, vertelt woordvoerder Silvijn van Pinxteren.

‘Het loopt niet storm’

Vierdaagsebed.nl, een platform van VVV Rijk van Nijmegen dat al jarenlang bemiddelt tussen wandelaars en gastgezinnen, is inmiddels gestopt met het aannemen van aanmeldingen. De focus ligt de komende periode op het zoeken naar voldoende gastgezinnen om de ruim 1100 mensen die wel staan ingeschreven allemaal te kunnen onderbrengen. Maar dit verloopt moeizaam.
“Er druppelen nog wel aanmeldingen van gastgezinnen binnen. Er komt dagelijks iets bij. Of soms ineens tien aanmeldingen op een dag en dan weer drie of vier dagen niks. Het loopt dus nog niet storm en het aantal gastgezinnen blijf onvoldoende”, aldus Van Pinxteren.
Volgens hem heeft het zoeken naar een ander soort verblijfsaccommodatie ook geen zin. "Er zijn meerdere campings, bungalowparken en hotels waarmee wij samenwerken, maar ik heb ze woensdag nog gesproken en zij zitten ook allemaal vol of bijna vol. Dat maakt de urgentie voor gastgezinnen ook groter.”

Meer vraag, minder aanbod

Voorafgaand aan de vorige editie van de Nijmeegse Vierdaagse ontving vierdaagsebed.nl 800 aanmeldingen. Voor al deze wandelaars is toen een slaapplek gevonden. Van Pinxteren is niet verbaasd dat er dit jaar meer vraag is naar bedden. "Onze website is beter vindbaar en er zijn pop-up campings, zoals de 4-daagse camping op het sportpark Vossendijk/Winkelsteeg, opgeheven."
Dat er daarnaast juist minder beschikbare gastgezinnen zijn, vindt hij ook begrijpelijk. "Gastgezinnen zijn terughoudender geworden na corona en er zullen gastgezinnen zijn die op dit moment huisvestiging geven aan Oekraïners."

Campagne voeren

Met nog zo’n twee maanden te gaan tot de start van het wandelevenement, begint de tijd inmiddels te dringen. En dus wordt alles op alles gezet om voor iedereen een plekje te vinden.
“We doen er alles aan om wandelaars niet teleur te stellen. We zijn volop bezig met online- en offline campagnes, het benaderen van oud gastgezinnen en het motiveren van huidige gastgezinnen om buren te enthousiasmeren. En met zoveel woningen en mensen in Nijmegen en omgeving hebben we er vertrouwen in dat het gaat lukken voldoende gastgezinnen te vinden”, benadrukt Van Pinxteren.
Een van de redenen waarom het voor mensen aantrekkelijk is om hun huis open te stellen voor Vierdaagsewandelaars, is volgens Van Pinxteren omdat het een bijzondere ervaring is. “Met wandelaars in huis maak je de Vierdaagse op een hele andere manier en van heel dichtbij mee. We horen vaak van gastgezinnen terug dat het heel leuk is om wandelaars te begeleiden en steunen. Veel van hen melden zich vaak ook aan voor het jaar daarop.”

Aanmelden als gastgezin

Vierdaagsebed.nl is op zoek naar gastgezinnen in de regio Nijmegen die comfortabele bedden en goede maaltijden kunnen bieden. Onder meer slaapplekken in Wijchen, Druten, Berg en Dal en Elst zijn welkom.
De vergoeding voor het gastgezin bedraagt 36,75 euro per persoon per nacht, op basis van overnachting met ontbijt. Voor volledig pension, met lunch en warme avondmaaltijd, bedraagt de vergoeding 50,75 euro per persoon per nacht.
Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via vierdaagsbed.nl.