Arnhem en omstreken

Zijn er vaccins tegen hooikoorts? En nog vier vragen

Het zijn slechte tijden voor mensen met hooikoorts.
Het zijn slechte tijden voor mensen met hooikoorts. © ANP
ARNHEM - Niezen, vermoeidheid of zelfs je bed niet meer uitwillen. Mensen met hooikoorts komt het allemaal maar al te bekend voor. Het seizoen is volop bezig en de neuzen lopen erop los. Tijd voor vijf vragen aan een expert van het allergiecentrum.
Geesje Hartong-Nierop beantwoordt de vragen. Zij is internist-allergoloog op het allergiecentrum van het ziekenhuis van Rijnstate in Arnhem.

Bestaan er vaccins tegen hooikoorts?

"Ja, er zijn vaccins tegen hooikoorts. Die bestaan al tientallen jaren en in de loop van de tijd zijn ze verbeterd." Het zijn niet zomaar prikken. "We spreken dan ook van allergeenvaccinatie (immunotherapie) met boom- of graspollen."
Maar deze therapie werkt niet in honderd procent van de gevallen. "Het lukt meestal niet om de patiënt geheel klachtenvrij te krijgen, maar in de meeste gevallen is er wel sprake van duidelijke verbetering van de hooikoorts."

Wat helpt nog meer?

In de eerste plaats geven artsen vaak medicijnen tegen de symptomen. Dit zijn verschijnselen zoals de bekende loopneus en de jeukende ogen. "Vaak wordt een combinatie gebruikt van lokale neusspray, oogdruppels en antihistaminica." Die laatste term is een naam voor een groep bepaalde geneesmiddelen. "Veel patiënten zijn ermee geholpen."
Helpen die eerste middelen niet, dan kan er naar zwaarder spul worden gegrepen. "Bij ernstige klachten volgen soms behandelingen met het medicijn 'prednisolon'." Dit kan met een pillenkuur of via een prik. Pas als de patiënt hier niet goed op reageert, volgt volgens Hartong-Nierop de vaccinatie, oftewel de immunotherapie.
Niet iedereen wordt vrolijk als de bomen in bloei staan.
Niet iedereen wordt vrolijk als de bomen in bloei staan. © Molnar Szabolcs Erdely - Pixabay
Heel soms raakt iemand vanzelf immuun voor hooikoorts. "Maar dat gebeurt bijna nooit. Jaren geleden werd gesteld dat allergische klachten vaak afnemen boven de 40 jaar. Momenteel zien wij veel patiënten die boven de 65 jaar nog forse hooikoortsklachten hebben."

Wat zijn de meest extreme klachten?

Sommige mensen hebben extreem veel last van hun hooikoorts. Denk dan aan oogklachten, neusklachten, benauwdheid en extreme vermoeidheid. "Deze klachten hebben een duidelijke impact op de kwaliteit van leven. Sommige patiënten komen in de erge periode nauwelijks buiten en blijven het liefst in bed."

Waar heb je het meest last van hooikoorts?

"In het algemeen heb je iets meer klachten in een groene omgeving met veel bomen en veel wilde grassen." Maar dat verschil is niet heel groot. Ook als je middenin de stad woont, kun je veel last krijgen van hooikoorts. "Een onderzoek toonde geen verschil in pollentellingen aan op het dak van een ziekenhuis in Leiden en een ziekenhuis in Brabant. Het verschil was dat het ziekenhuis in Brabant aan de rand van een bos stond."
Meestal nemen de klachten per september af
Toch is er wel een plek te vinden waar de kans op hooikoortsklachten aanzienlijk afneemt: vlak bij het zeewater, aan de kust. Pollen waaien namelijk vaak de andere kant op. "Veroorzakers van hooikoorts waaien met zeewind juist het land in." Dat is slecht nieuws voor Gelderland, want hier hebben we natuurlijk geen zee vlakbij.

Wanneer kunnen mensen met hooikoorts weer opgelucht ademhalen?

Ben je het niezen helemaal beu? Dan heeft de arts slecht nieuws. "Meestal nemen de klachten per september af als het gras is uitgebloeid."
Dat duurt dus nog wel even, maar het kan zomaar meevallen als de droogte blijft. "Bij een warme droge zomer is het gras eerder uitgebloeid. Bij regenachtig weer kan er ineens in september nog een piek ontstaan.”