Arnhem en omstreken

Arnhemse 'tegelterreur' voorlopig afgewend

Een Arnhemse voortuin.
Een Arnhemse voortuin. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Arnhemmers mogen hun tuinen naar hartelust blijven betegelen of asfalteren. Als ze dat willen tenminste. Het voorstel van GroenLinks en Partij voor de Dieren om de hoeveelheid verharding, zoals tegels of kunstgras, in privétuinen aan banden te leggen, stuitte woensdagavond op zoveel weerstand dat het teruggaat naar de tekentafel. Wanneer en op welke manier het weer terugkomt, is nog niet duidelijk.
Dat het om meerdere redenen verstandig en goed is om je tuin zoveel mogelijk te vergoenen, daar was iedereen het wel over eens. Maar de verplichting waar dit voorstel vanuit gaat, vinden vrijwel alle partijen te ver gaan. "Je bent geen baas in eigen tuin meer", stelt CDA-raadslid Scott van den Broek die het plan betitelde als 'tegelterreur'.
"Privétuinen zijn zo'n groot onderdeel van de stad, dat het essentieel is dat die ook groen zijn", verdedigt Floor Hogenhout (Partij voor de Dieren) het voorstel. Jorian Bakker (GroenLinks) betoogt dat de trend van steeds meer verstening in tuinen niet wordt gekeerd, ondanks allerlei stimulerende maatregelen. "Dus is het noodzakelijk om het over een andere boeg te gooien. Zo hebben we ook afspraken over schuurtjes of de breedte van je oprijlaan."
Maar daar kregen de linkse vrienden hun politieke collega's niet van overtuigd. Alleen nieuwkomer Volt sprak zich niet duidelijk uit door te stellen dat de partij moeite heeft met het dilemma tussen vergroening en de privacy van de inwoners.

Gemeentelijke spionagedienst?

Want of en hoe de gemeente die regels wil gaan controleren en handhaven, gaf het nodige voer voor discussie. Hoe de gemeentelijke spionagedienst gaat heten die dat gaat doen, wil SP'er Gerrie Elfrink weten. Ook vijvers zonder waterdoorlatende bodem worden in het voorstel bovendien tot verhard oppervlak gerekend, constateert hij. "Duiken ambtenaren dan ook die vijver in?"
"En mocht je zo stom zijn geweest om je buurman die toevallig lid is van de Partij voor de Dieren, uit te nodigen voor je verjaardagsfeestje. Als die dan ziet dat je vijver niet goed is en dat doorgeeft, dan moet die vijver er dus uit", bijt Elfrink de indieners toe.
Volgens Bakker kan die monitoring vanuit de lucht plaatsvinden. "Er zijn meerdere zaken waarbij we dat doen. Ik zie niet in waarom dit anders zou zijn." Maarten Witberg (Partij voor de Dieren) erkent dat er uiteindelijk een handhaver je tuin in kan komen, maar dat is volgens hem niet de eerste insteek.

'Beter plan maken'

Cyriel Prinsen (GroenLinks) concludeert na het horen van zoveel weerstand op zijn voorstel dat het verstandiger is de komende tijd eerst een aantal andere partijen te betrekken om er een 'beter plan van te maken'. Mogelijk komt het dan later in aangepaste vorm weer terug naar de raad.