Achterhoek

Gaan boeren hun koeien en varkens inruilen voor insecten?

Gaan boeren hun koeien en varkens inruilen voor insecten?
Gaan boeren hun koeien en varkens inruilen voor insecten?
AALTEN - De landbouwsector staat onder druk, onder andere door stikstofproblemen. En daarom zijn er boeren die nieuwe wegen zoeken. Eén van de nieuwe wegen is insectenteelt. Zou een insect de koe, het varken of de kip echt kunnen gaan vervangen in boerenstallen? In Aalten opent deze week een bijzondere meelwormenkwekerij.
Als je het erf van de familie Haaring in Aalten oprijdt, zie je direct dat je op een boerenbedrijf bent. Toch is het er anders dan anders. Tot vijftien jaar geleden liepen in de stallen honderden varkens. Als je nu binnenkomt, dan is er geen geluid van knorrende varkens meer.
Kijk hier hoe de familie Haaring de kwekerij runt:
Gaan boeren hun koeien en varkens inruilen voor insecten?

Lage kostprijs

Je hoort nu zachte knapperende tonen. In de stal staan grote stellages met een soort lopende banden van 50 meter lang. De banden staan boven op elkaar tot in de nok van de stal. En op de banden krioelen wormen, heel veel meelwormen. "Dit is uniek in de wereld", zegt insectenkweker Eelco Haaring.
"Normaal gesproken zitten de insecten in kratjes en komt er heel veel handenarbeid aan te pas. Wij proberen om het kweken van insecten te automatiseren zodat het rendabel wordt".
Op dit moment is de kostprijs in de insectenkweek hoog: "En dat betekent dat er nog niet zoveel aanbod is", legt Haaring uit. In de stal van de Aaltense familie kunnen per jaar 250.000 kilogram meelwormen geproduceerd worden.
Allemaal banden van 50 meter boven elkaar waarop allemaal meelwormen gekweekt kunnen worden
Allemaal banden van 50 meter boven elkaar waarop allemaal meelwormen gekweekt kunnen worden © Omroep Gelderland
Eelco en zijn vader hebben een technische achtergrond en zijn de afgelopen twee jaar bezig geweest met de ontwikkeling van de systemen. Ze hebben daarvoor onder andere geld gekregen uit de Regio Deal Achterhoek en ook de provincie Gelderland heeft een subsidie toegekend. Daarnaast heeft de familie zelf forse investeringen gedaan. Haaring moet alles proberen en uitzoeken. "Uiteindelijk hopen we een systeem te hebben dat breed toepasbaar is."

Duurzamer en milieuvriendelijker

Eigenlijk zijn ze het wiel aan het uitvinden. Maar waarom zou je hier zoveel tijd en moeite in investeren? "Wij denken dat dit de toekomst is", vertelt Haaring.
En dat denkt ook Hayo Canter Cremers van de Stichting Biomassa Achterhoek, een stichting die zich bezig houdt met innovaties. "De landbouwsector staat onder druk en als je kijkt naar hoe je insecten kweekt, dan is dat veel duurzamer en veel milieuvriendelijker dan het houden van koeien of varkens. Kijk alleen maar naar het voer. De meelwormen hebben bijna niets nodig en voor koeien verbouwen we hectares gras en mais."
Haaring vult aan: "Meelwormen hebben bijna geen stikstofuitstoot en een hele lage CO2-uitstoot. Daarnaast hebben ze heel weinig ruimte nodig."

Meelwormenburger

En je kunt meelwormen gebruiken in bijvoorbeeld diervoer, maar het is ook voor ons mensen een maaltijd. Meelwormen hebben eiwitten die net zo gezond zijn als de eiwitten in dierlijk vlees en daarom zou het de 'ouderwetse' veestapel deels kunnen vervangen. "Wij moeten dan alleen wel leren om dit te eten", zegt Cremers.
Volgens hem moeten we deze vorm van veeteelt meer onder de aandacht brengen. "De EU, banken en ook de WHO zien dit als de toekomst, dus wij moeten hier in de Achterhoek verder mee aan de slag."
En daar is ook Haaring het mee eens: "Als wij het rendabel kunnen maken, dan denk ik dat heel veel boeren zullen instappen in de insectenkweek."
'Paar honderd insectentelers mogelijk'
LTO Noord laat desgevraagd weten dat een handjevol insectentelers nu lid is van de belangenvereniging. Regiobestuurder Karolien Hupkes denkt dat dit aantal in de toekomst kan groeien tot een paar honderd, maar dat zijn er lang niet zoveel als bijvoorbeeld in de sector melkvee. "Er moeten nog veel stappen gezet worden, ook vanuit de overheid met betrekking tot regelgeving. En de positie van de insectenteelt in de eiwittransitie is ook niet duidelijk. Daarnaast is de positie van deze teelt in de keten lastig, er is nog geen samenwerking in deze sector. Er zitten ook hobbels in het verdienmodel, zo zijn de voerprijs en de energieprijs een uitdaging. Verder vereist het ook vakmanschap van de ondernemers, insectenteelt is een specialisatie, dat doe je er niet gewoon even bij. Schaalgrootte is belangrijk om efficiënt en rendabel te worden."

Zie ook: