Rivierengebied

Ooievaar doodt eigen jong: 'Akelig, vind haar niet lief meer'

Moederooievaar gooit jong uit nest
Moederooievaar gooit jong uit nest © Omroep Gelderland
HERWIJNEN - Op de livestream van Ooievaarsopvang Herwijnen was te zien hoe een ooievaar een van haar kuikens uit haar nest werkt. De beelden roepen veel reacties op. De een zegt: "Het is nou eenmaal de natuur", de ander is 'helemaal verdrietig'.
De beelden laten zien hoe moederooievaar het kuiken bij de nek grijpt en langdurig heen en weer schudt. Vervolgens wordt het jong uit het nest gegooid.
Anna schrikt van het gedrag van de ooievaar: "Akelig, vind haar niet lief meer", reageert ze op de Facebookpagina van Omroep Gelderland, waar de beelden ook zijn te zien. Bijna 500 mensen lieten daar een reactie achter.
Bekijk de beelden:
Ooievaar gooit jong uit nest
"Ik weet dat het de natuur is zoals het hoort, maar ik kan er haast niet naar kijken", zegt Ria op Facebook. Riet vindt het sneu: "Oh wat erg, arm beestje." Yolanda schrijft: "In de natuur gebeurt altijd het juiste, hoe zielig het er ook uitziet." Henk vindt dat we de vogels met rust moeten laten: "Alles filmen, hou er mee op!" en Franca sluit daar op aan: "Elk jaar komen deze beelden weer voorbij. Het is de natuur. Het online zetten van deze beelden is dat niet."

Voedseltekort

Ellen denkt dat het kuiken wel te zwak of ziek was. "Ze schudt het kuiken wel eerst dood voordat ze hem/haar uit het nest gooit. Niet leuk om te zien maar de natuur is soms keihard. Een zwak of ziek kuiken overleeft het vaak toch niet."
Piet van Andel van de Ooievaarsopvang in Herwijnen houdt het nest in de gaten. Hij deelt de mening van Ellen. Van Andel vindt het 'heel jammer dat dit gebeurt, maar het gebeurt.' Hij wijt het gedrag aan een tekort aan ooievaarsvoedsel door de droogte.
"Doordat de ooievaars niet genoeg te eten hebben, zijn ze genoodzaakt in te grijpen", legt Van Andel uit. "Door een zwakker kuiken te verwijderen, blijft er meer voedsel over voor de andere. Zo simpel, maar hard is het. Voor ons is het prachtig weer, maar voor de natuur is het niet zo prachtig. En dit soort drama's is het gevolg."

Volg de ooievaars 24/7

Het ooievaarskoppel in Herwijnen is 24/7 te volgen via het YouTube-kanaal van BuitenGewoon. De ooievaars die te zien zijn op deze livestream kunnen in hun eigen levensonderhoud voorzien en zoeken hun eigen voedsel in de wijde omgeving.