Gelderse Vallei

Zadeldieven slaan bruut toe: 'Alle paarden zijn overstuur'

In de Gelderse Vallei zijn meerdere mensen hun zadel kwijt door diefstal.
In de Gelderse Vallei zijn meerdere mensen hun zadel kwijt door diefstal. © Jim Knopf via Pixabay
EDERVEEN - In onder meer Ederveen en Lunteren en Loenen zijn in de nacht van dinsdag op woensdag tientallen paardenzadels gestolen. Paardenhouders en maneges zeggen geschokt te zijn hoe geslepen en bruut de dieven te werk zijn gegaan. "De paarden zijn overstuur, houden hun hoofden binnen de staldeur en willen niet eten."
"En zelf voelen we ons ook onveilig", zegt een gedupeerde paardenhoudster uit Loenen, die anoniem wil blijven om niemand op slechte ideeën te brengen.
"Ze hebben op je terrein gelopen, de sloten met grof geweld geforceerd. We hadden de laatste dagen het onprettige idee dat er mensen in de omgeving rondhingen die hier niets te zoeken hadden", zegt de paardenhoudster. "Twee trailers die hier een paar dagen geparkeerd stonden waren na de inbraak verdwenen. Er zijn tegen de dertig zadels met toebehoren verdwenen. Dat is een schade van vele duizenden euro's."
De dieven staan op beelden van de beveiligingscamera van de paardenhoudster. Toch blijft het lastig dergelijke diefstallen te voorkomen. Op een manege is het ingewikkeld om dag en nacht controle te houden.
Zadeldieven sloegen toe in Ederveen, Lunteren en Loenen.
Zadeldieven sloegen toe in Ederveen, Lunteren en Loenen. © Een anonieme paardenhoudster die sprak met Omroep Gelderland

Terugkerend fenomeen

Ook een tweede paardenstalhouder blijft het liefst anoniem. Ze zegt dat zadeldiefstallen een terugkerend fenomeen zijn. Ze weet dat het door de jaren heen een berucht verschijnsel is bij maneges. "Het is dan ook een makkelijke prooi", zegt ze. "Maneges liggen vaak afgelegen. 's Nachts zijn er over het algemeen geen mensen. De buit is makkelijk te pakken en mee te nemen. En op Marktplaats brengt het lekker veel op."
Ze voegt toe dat er geregeld gerichte diefstallen zijn, waarbij het vermoeden is dat de dieven getipt zijn. "Ook doen de criminelen zich soms voor als toekomstige klant en laten zich dan rondleiden door de stallen. Dan weten ze precies of het de moeite waard is om 's nachts langs te komen."

Reacties

Uit reacties op sociale media blijkt duidelijk dat het vaker gebeurt. Zo schrijft Greet: "Niet leuk! Bij ons zijn er vorige week ook op bezoek geweest.'
En Cherly meldt: "Bij ons op stal is dit een paar jaar geleden ook gebeurd. Ik ken het gevoel! Een hoop ellende!!" Sabina denkt: "Die moeten precies geweten hebben wat er te halen was. Vreselijk. Hoop dat ze de daders kunnen pakken."
Eva is verontwaardigd: "Dat meen je niet! Echt, blijf van andermans spullen af!' en Astrid vult aan: "Zo erg. Daar word je toch zó kwaad van, hè? En machteloos, want je kan niets doen. En de politie, tja die kan ook niet veel doen."

Voorkomen is lastig

Op social media wordt er veel gereageerd. Zo schrijft Dominique dat bij haar op 29 april 'ongewenst bezoek' langs is geweest en dat er zeven lederen zadels weggehaald zijn. Er zijn wel steeds meer maneges en ook particulieren die camera's ophangen, maar dat wil nog niet zeggen dat de dieven wegblijven. "Ze zijn brutaal genoeg om snel toe te slaan, als ze precies weten waar ze moeten zijn. In beeld zie je ze dan vrolijk weglopen met al je spullen", zegt Dominique.

GPS-tracker

Zadelmakerij Patrick Bolsterlee uit Ede kent het probleem van de zadeldiefstallen als geen ander. Om dit in de toekomst te voorkomen, is hij al langer bezig om een GPS-tracker in zijn zadels te verwerken. "Maar dat is technisch best lastig. De accu moet namelijk een lange batterijduur hebben en eenvoudig opgeladen kunnen worden, en de tracker moet op een plek zitten waar je hem ook niet zo makkelijk uit kan halen."

Tips gevraagd

Via Facebook vragen slachtoffers om tips om zulke diefstal te voorkomen: "Wie ons kan helpen, of iets gezien heeft en de ultieme tip kan geven om onze spullen terug te vinden, zullen wij gepast belonen. Van andermans spullen blijf je af!"
De politie waarschuwt stalhouders via Facebook om alert te zijn: