Achterhoek

Zo worden Oekraïense vluchtelingen opgevangen in Groenlo

GROENLO - Ongeveer vijftig Oekraïense vluchtelingen nemen donderdag hun intrek in De Rank in Groenlo, waar langdurige opvang beschikbaar is. Zorgorganisatie Marga Klompé heeft de voormalige verpleeghuisflat de afgelopen tijd gereedgemaakt. Die biedt het komende jaar ruimte aan maximaal tachtig vluchtelingen.
De afgelopen weken werden ongeveer 45 vluchtelingen opgevangen op Marveld Recreatie in Groenlo. Het vakantiepark wil de chalets waarin de Oekraïners verbleven weer gaan verhuren voor het vakantieseizoen. Donderdagochtend worden de vluchtelingen overgebracht naar de langdurige opvanglocatie in het centrum van Groenlo.
'Zes weken geleden was hier nog bijna helemaal niks'
Rein Dijkstra, projectleider coördinatieteam Oekraïne van de gemeente Oost Gelre, is blij dat de voormalige verpleeghuisflat in korte tijd gereed is gemaakt voor de vluchtelingenopvang. “De flat stond op de nominatie om gesloopt te worden”, zegt Dijkstra. “Zes weken geleden was hier nog bijna helemaal niks. Geen stromend water, geen stroom en geen ingerichte kamers of doucheruimte. Chapeau voor wat hier in korte tijd is gerealiseerd”, aldus Dijkstra.
Het gebouw bestaat uit vier verdiepingen, met op elke verdieping ruimte voor twintig vluchtelingen. De meeste kamers zijn uitgerust met twee bedden, een koelkast, een kledingkast en wat spullen om mee te koken. “Deze ruimte moeten ze zelf schoon houden”, zegt Dijkstra. “Het is klein, maar het is de bedoeling dat de mensen hier met name in de avonduren zullen verblijven. We hopen dat ze echt mee gaan doen in de samenleving en hun eigen draai gaan vinden.”
Een slaapkamer waarin vluchtelingen worden opgevangen
Een slaapkamer waarin vluchtelingen worden opgevangen © Omroep Gelderland
'Contact met thuisfront is belangrijk'
De Oekraïense vluchtelingen krijgen per maand 260 euro leefgeld. “Daarmee voldoen we aan de landelijke norm”, aldus Dijkstra. Elke verdieping beschikt ook over een gemeenschappelijke ruimte waar men elkaar kan ontmoeten of bijvoorbeeld tv kan kijken. “Ook hebben we door het hele gebouw een goede wifi-verbinding. Dat is voor deze mensen heel belangrijk, om goed contact te kunnen houden met het thuisfront in Oekraïne”, zegt Dijkstra.
Op de begane grond bevindt zich een grote gemeenschappelijke ruimte voor de hele opvang. “Hierin houden we ook één keer per maand een sociaal spreekuur voor de vluchtelingen”, zegt Dijkstra. “Sommigen zijn getraumatiseerd en op deze manier bieden we ze extra hulp aan.” Ook is er een centrale keuken waar gezamenlijk gekookt kan worden en een washok met wasmachines en drogers.
Eén van de sanitaire ruimtes in de opvang
Eén van de sanitaire ruimtes in de opvang © Omroep Gelderland
Aan de achterkant van het gebouw, tegen de Groenlose gracht aan, is een terras gecreëerd zodat de Oekraïners ook buiten kunnen zitten. Omwonenden van de flat konden woensdagavond een kijkje nemen in de opvang en werden tijdens een besloten bijeenkomst bijgepraat.