Rijk van Nijmegen

Radboud eert opvallend nuchtere Van Dis met eredoctoraat

Adriaan van Dis (midden) heeft zijn eredoctoraat ontvangen.
Adriaan van Dis (midden) heeft zijn eredoctoraat ontvangen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Schrijver Adriaan van Dis heeft woensdag een eredoctoraat ontvangen van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij kreeg het eredoctoraat vanwege zijn verdiensten als ambassadeur voor het leren van talen en culturen.
Van Dis voelde zich vereerd, maar bleef nuchter onder de toekenning van het eredoctoraat. "Dat voelt misschien een dag heel raar, maar morgen, als ik mijn tanden poets en mij scheer, en kijk naar een oude man, en nog ergens een vrolijke mee-eter uitdruk, dan is dat doctorschap ver weg. Maar het legt wel een vrolijke verantwoordelijkheid op mijn schouders", aldus de kersverse eredoctor.

Lezing en zorgen

Na de uitreiking van het eredoctoraat gaf Van Dis een lezing. Daarin vertelde hij over zijn jeugd en richtte hij zich in een 'hemelbrief' aan zijn drie inmiddels overleden Indische (half-)zussen.
Kijk hoe Adriaan van Dis reageert op de toekenning van het eredoctoraat:
Radboud eert opvallend nuchtere Van Dis met eredoctoraat
Verder zei Van Dis onder meer zich zorgen te maken dat in de Verenigde Staten het werk van schrijver Mark Twain in de ban wordt gedaan omdat 'het n-woord' (nigger, red.) in diens werk veelvuldig gebruikt wordt in de beschrijving van het leven in de zuidelijke staten van de VS.
Van Dis ging ook in gesprek met studenten van de Radboud Universiteit over taal en identiteit. Volgens Van Dis is literatuur dé manier om anderen te leren kennen, te begrijpen en tot elkaar te komen. "Want we moeten het samen doen."

Eredoctor en schrijver Brouwers overleden

Op de dag dat Van Dis het eredoctoraat toegekend kreeg, overleed schrijver en essayist Jeroen Brouwers, die in 2018 een eredoctoraat ontving van de Radboud Universiteit, op 82-jarige leeftijd.
"Ongelooflijk triest nieuws", reageerde rector magnificus Han van Krieken, die Brouwers' betekenis voor de literatuur in Nederland roemde. "Dat was wat hem een bijzonder mens en een bijzondere schrijver maakte. En daarmee een heel waardige eredoctor van de Radboud Universiteit."