Gelderland

Kernenergie verdeelt de provincie: 'Ik vind het een ontzettend laf argument'

Kernenergie verdeelt de provincie: 'Ik vind het een ontzettend laf argument'
Kernenergie verdeelt de provincie: 'Ik vind het een ontzettend laf argument' © Omroep Gelderland
ARNHEM - De provincie Gelderland gaat géén eigen onderzoek doen naar een mogelijke locatie voor een kerncentrale in de provincie. Meerdere initiatieven van de rechterkant binnen de politiek sneuvelden nipt.
Kernenergie staat weer volop in de belangstelling door de oorlog in Oekraïne. Ook in de Gelderse politiek ging de discussie onder meer over afhankelijkheid van Russisch gas, en dat wind- en zonenergie niet voldoende zouden zijn om heel Nederland jaarrond te laten draaien.
Forum voor Democratie en de SGP vroegen het debat aan, voor de vierde keer in korte tijd. Uiteindelijk bleek er echter onvoldoende draagvlak. Een deel van de partijen wil het aan de Tweede Kamer overlaten, een paar partijen zijn principieel tegen.
De initiatieven gingen van ‘het bevorderen van draagvlak’ tot een gesprek met minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) om te kijken naar de komst van een kerncentrale naar Gelderland.

'Het is ontzettend jammer'

Maar de plannen liepen spaak: tot teleurstelling van de initiatiefnemers. "Ik vind het ontzettend jammer dat we niet doorpakken", zegt Statenlid Ilze van Roozendaal van Forum voor Democratie. "Je hoort bij andere provincies en in gemeenten de roep om kernenergie, ook omdat er veel weerstaand is tegen zon- en windenergie. We moeten hier gewoon op in gaan zetten, je kan niet zeggen: we sluiten de rest uit."
Een van de partijen die tegen stemde, was de PvdA. "Wij zijn geen voorstander, dit soort zaken moet landelijk worden geregeld", vindt Statenlid Jan Daenen. "Het is heel complex, het is technisch complex. Alle expertise zit in Den Haag. Daar wil ik onze ambtenaren ook niet mee lastigvallen."
Kernenergie verdeelt de meningen bij de provincie
En dat vonden meerdere partijen woensdag in Arnhem. En dus komt er geen eigen beleid of onderzoek. "Ontzettend laf, het ministerie geeft zelf aan blij te zijn met de inzet van andere overheden, wat Brabant, Limburg en Zeeland doen. Wij laten dat gewoon liggen. Een grote gemiste kans."

PvdA: geen Gelders plasje

Volgens Daenen geeft Gelderland wel zeker gehoor, als er een vraag vanuit Den Haag komt. "Bijvoorbeeld toen het Rijk wilde weten hoe de gemeenten er in staan. Als die oproep komt, dan moet dat gebeuren. Maar we hoeven niet ons Gelders plasje over alles van het Rijk te doen, daar wordt niemand beter van."
Voor Forum is het nog niet klaar. “Het Rijk is er druk mee bezig. Er komt vast wel weer een moment en dan zetten we het gewoon weer op de agenda", denkt Van Roozendaal.
Overigens waren er ook moties aan de andere kant van het spectrum om al het mogelijke te doen om kernenergie en kernafval te weren. Dat plan kwam van de Partij voor de Dieren en de SP, maar dat haalde het ook niet.