Gelderland

Bedreigingen en bakken kritiek voor 'cashless' zwembad, maar oplossing lijkt in zicht

Uiteindelijk kwamen enkele actievoerders bij het zwembad om te protesteren.
Uiteindelijk kwamen enkele actievoerders bij het zwembad om te protesteren. © REGIO8
TERBORG - Het zwembad in Terborg, dat volledig pin-only is geworden, wil toch kijken naar een mogelijkheid voor het betalen met contant geld. Sportcentrum en zwembad Laco Oude IJsselstreek kon rekenen op bakken kritiek en zelfs op bedreigingen nadat zij bekendmaakten geen cash meer aan te nemen.
Naar aanleiding van een Facebookbericht, waar honderden reacties op kwamen, leek er woensdag bij het zwembad in Terborg een grote actie te ontstaan, maar dit liep met een sisser af, meldt mediapartner REGIO8. Inwoners van het Achterhoekse stadje maakten zich grote zorgen en plaatsten daarom zelf een friettent bij het zwembad.

Gevoelige snaar

“Het is wel goed om te zien dat het toch wel een gevoelige snaar raakt in de samenleving en dat we daar op deze manier uiting aan kunnen geven", zegt initiatiefnemer Lotte Pragt-Fles.
Behalve een frietkraam was er een mogelijkheid om drinken, fruit en snoep te halen met contant geld voor een symbolisch bedrag. Uiteindelijk kwamen enkele actievoerders bij het zwembad om tegen de keuze van Laco te protesteren.

Bedreigingen

Volgens Laco-vestigingsmanager Yara Kee zorgde de op handen zijnde actie voor een onveilig gevoel bij haar personeel. “Die hebben toch de afgelopen dagen behoorlijk wat dreigende mensen aan de balie gehad en wat dreigende telefoontjes gehad waar we toch wel hinder van hebben ondervonden”, aldus Kee. Ook de actiegroep had hier geen rekening mee gehouden. “We wilden een ludieke actie, daar mag absoluut geen bedreiging aan te pas komen.”
Het zwembad laat weten dat de beslissing om alleen nog maar pinbetalingen te accepteren, is gekomen uit een landelijk besluit van de organisatie. “Het is zeker niet de bedoeling om mensen buiten te sluiten”, aldus Kee.