Achterhoek / Liemers

Achterhoek Raad blijft tegen aanleg Noordtak Betuweroute

De Betuweroute bij Valburg
De Betuweroute bij Valburg © Omroep Gelderland
ULFT - De Achterhoek Board blijft tegen de aanleg van de Noordtak, de beoogde goederenspoorlijn door de Achterhoek richting Twente en Duitsland.
De Achterhoekse bestuurders laten de Achterhoek Raad in een memo weten de conclusie van een onderzoeksrapport te delen dat er nog geen basis ligt voor een vervolgonderzoek naar de Noordtak. 'Nut en noodzaak is tot op dit moment onvoldoende en niet breed aangetoond.'
Het onderzoeksbureau APPM Management Consultants heeft onder meer de doelstellingen en de belangen van het goederenvervoer in Nederland in kaart gebracht, met als doel 'een mogelijke vervolgstap voor verder onderzoek'. Er moet volgens het bureau een betere onderbouwing komen om een vervolgonderzoek naar het nut en de noodzaak van de Noordtak af te dwingen.

Optimistische groeicijfers

Zo vindt de Regio Achterhoek dat er te veel nadruk is gelegd op de notitie Toekomstbeeld OV 2040, waarin zeer optimistische groeicijfers en prognoses van het goederenvervoer (daterend van voor 2019) worden gepresenteerd. Dat is voor de Regio Achterhoek onvoldoende reden voor een verder onderzoek naar een noordelijke aftakking van de Betuweroute (Noordtak).
De Achterhoekse bestuurders stellen in het schrijven aan de Achterhoekse raadsleden dat de overlast op de huidige tracés moet worden aangepakt en in te zetten op het afbouwen van het zogenaamde derde spoor, van Zevenaar naar het Duitse Oberhausen.
Daarom moet er volgens de Board snel met de Duitse beleidsbepalers worden gesproken. Tijdens die grensoverschrijdende samenwerking mag ook de vraag worden gesteld of er niet ingezet moet worden op samenwerking in plaats van concurrentie én of de Rotterdamse haven wel ten koste van alles moet blijven groeien de komende decennia.