Achterhoek

Molens zoeken jonge vrijwilligers, maar hoe word je dat?

Jelle Wierda is vrijwillig molenaar.
Jelle Wierda is vrijwillig molenaar. © Omroep Gelderland
RUURLO - "Het geluid van de wieken, het piepen en kraken van het hout binnenin: een molen moet gewoon draaien!" Mocht je niet enthousiast zijn over onze oer-Hollandse molens, dan word je dan vanzelf wel als je Jelle Wierda uit Ruurlo hoort praten. En dat enthousiasme is broodnodig, want de vrijwilligers raken op.
Bij de molen Agneta in Ruurlo is het feest. De Stichting Vrienden van de molen Agneta bestaat twintig jaar en het landelijke Gilde van Vrijwillige Molenaars bestaat vijftig jaar. "Publiek kan de hele week in de molen komen kijken", vertelt voozitter Jelle Wierda. "We hebben afgelopen weekend een concert gehad, schoolkinderen komen ons bezoeken en zaterdag organiseren we een markt met allemaal oude ambachten en muziek."
Als klap op de vuurpijl is er een boek verschenen over de molen. "We hadden deze wens al heel lang en nu is hij er: 'Een klap van de molen'. In het boek staat onder andere van alles over de geschiedenis van de molen", vertelt Wierda met een glimlach.
De molen van Agneta
De molen van Agneta © Omroep Gelderland
De molen van Agneta is in 1851 gebouwd als koren- , pel- en oliemolen. In 1917 is de molen omgebouwd tot koren- en houtzaagmolen. De eigenaar van molen – de baron van Heeckeren van Kell – doet die aanpassing, omdat de economische omstandigheden veranderen. Dit heeft te maken met de ontginning en de ontwikkeling van de Achterhoek. Er zijn boerderijen en land nodig. De baron is eigenaar van de molen, de grond en van de bossen. De molen is daarna diverse keren gerestaureerd. Op dit moment is de molen open voor bezoekers en wordt er nog steeds hout gezaagd. De molen heeft de naam te danken aan Freule Johanna Mauritia Agneta van Heeckeren van Kell, de vrouw van de baron.
De boodschap die Jelle en de andere molenaars deze week willen uitstralen, is dat het vak van vrijwillig molenaar heel erg aantrekkelijk en leuk is. Iedereen is meer dan welkom. "We zijn hard op zoek naar nieuwe mensen", begint Jelle. "Ik ben 73 en ik sta model voor de rest van de groep. Ongeveer de helft is 70 jaar of ouder." En dus kan de club vrijwilligers wel vers bloed gebruiken.

'Een levensgevaarlijk ding'

Een molen laten draaien en beheren, dat kun en doe je niet zomaar. "Als je niet weet wat je doet, dan is een molen een levensgevaarlijk ding. Je leert niet op een achternamiddag hoe het werkt."
Wierda en zijn collega's geven toe dat je niet zomaar lid bent van de club. "Als mensen interesse hebben, dan laten we ze altijd eerst bij ons meelopen. Ga maar eens kijken of je het ook echt leuk vindt", begint Wierda zijn verhaal over het opleidingstraject.
"Als iemand dan echt heel graag molenaar bij ons wil worden, dan kan hij starten met de opleiding." De opleiding omhelst een theoretisch en een praktisch deel. "Voor de theorie moeten mensen één keer per maand naar Arnhem, waar ze dan les krijgen."
Je moet echter ook vlieguren maken. "Je moet minimaal 150 draaiuren maken. Als je dat hebt gedaan, moet je een regionaal examen doen en als je daarvoor slaagt, pas dan volgt je officiële examen. Je bent dus minimaal twee jaar bezig."

Enthousiasme kweken bij bezoekers

Wierda vertelt het met veel enthousiasme en dat doet hij de hele week. Dat begint al bij de jonge jeugd uit Ruurlo. Tijdens een bezoek aan de molen krijgen ze uitgelegd wat er in de molen gebeurt. Maar of de jonge inwoners ook vrijwillig molenaar willen worden?
Bekijk hier hoe Jelle de kinderen rondleidt:
Vrijwillige molenaars gezocht, maar hoe word je dat?
Hoewel de basisschoolleerlingen niet heel veel interesse lijken te hebben is dat bij andere bezoekers wel anders. "Ik heb de afgelopen dagen al behoorlijk wat mensen gesproken die geïnteresseerd zijn", zegt Wierda. "Of ze zich bij ons aan willen sluiten is een tweede, maar ik denk dat we goed aan de weg timmeren en dat is precies wat we deze week willen bereiken."

Zie ook: