Rijk van Nijmegen

Lou weet het zeker: ze gaat slagen voor haar eindexamen

Lou Steenbrink is druk met studeren voor haar eindexamen.
Lou Steenbrink is druk met studeren voor haar eindexamen. Omroep Gelderland © Omroep Gelderland
BEEK - Het zijn spannende tijden voor de 17-jarige Lou Steenbrink uit Beek (Berg en Dal). Want ook voor haar - net als tienduizenden andere scholieren - beginnen deze week de centrale eindexamens. In het geval van Lou is wiskunde-A haar eerste examen op het Montessoricollege in Nijmegen. En dat is voor haar een pittig vak.
"Ik heb gelukkig wel heel erg hulp gehad van school. Zo heb ik via school bijles van SHS, Student Helpt Scholier", vertelt Lou thuis aan de keukentafel waar ze twee uur online les krijgt van een slimme student wiskunde.
Kijk hoe Lou leert voor haar eindexamen:
Lou weet het zeker: ze gaat slagen voor haar eindexamen
Daarna racet ze op de fiets vanuit Beek naar Nijmegen. "Ik heb daar met vrienden afgesproken, niet om te chillen maar om te studeren in de bibliotheek van de Radboud Universiteit. Het is daar lekker rustig en ik kan me daar beter concentreren dan thuis."
Aangepaste examens
Door de coronacrisis mogen alle eindexamenkandidaten ook dit jaar weer hun examens aanpassen. Zo mogen leerlingen de centrale examens spreiden over het eerste en het tweede tijdvak en krijgen alle leerlingen een extra herkansing. Ze kunnen twee vakken herkansen in plaats van een.
Ook mogen ze het eindcijfer van één vak wegstrepen. Dat mag geen kernvak zijn, zoals Nederlands, Engels of wiskunde. Het eindcijfer van het weggestreepte vak telt dus niet mee bij het bepalen van de uitslag, maar blijft wel zichtbaar op de cijferlijst. Wegstrepen kan alleen als een leerling hierdoor alsnog kan slagen.
Tussenjaar
Lou denkt dat ze haar examens gewoon in één keer gaat halen. "Ik sta er goed voor, ik denk dat ik wel gewoon slaag." Wat ze daarna gaat doen, weet ze ook al: "Ik zou een mode-opleiding in Amsterdam gaan doen, maar vind mezelf nog te jong. Ik neem nu een tussenjaar en ga een vooropleiding aan Artez doen en daarnaast wat werken".
De eindexamens beginnen donderdag en duren in het eerste tijdvak tot en met maandag 30 mei.