Achterhoek

Deze boer heeft een slimme oplossing voor het tekort aan regenwater

Melkveehouder Mark Wenneger bij zijn drainagepijp.
Melkveehouder Mark Wenneger bij zijn drainagepijp. © Omroep Gelderland
GROENLO - Het is zonnig en droog: veel mensen vinden dat heerlijk, maar boeren in met name de Achterhoek zitten inmiddels te springen om wat hemelwater. De planten die nu net ontkiemen, snakken ernaar. Melkveehouder Mark Wenneger uit Groenlo heeft voor zijn grasland een oplossing gevonden: een drainagesysteem dat hij zelf kan regelen.
"Jaren geleden hebben we die drainage aangelegd, om het water af te voeren", legt Wenneger uit. "Nu hebben we ook te maken met drogere periodes, waarin je het water juist in de grond wilt houden."

Subsidie

Alle afzonderlijke buizen konden ze wel afsluiten, maar dat was onbegonnen werk. Met de aanleg van een hoofddrainage kunnen ze nu alle buizen afremmen zodat het water in het land blijft. "Zo'n hoofddrainage aanleggen is duur, maar we konden gelukkig een deel gesubsidieerd krijgen."
Of het ook echt helpt, kan hij niet met honderd procent zekerheid zeggen. "We hebben geen perceel waarmee we het kunnen vergelijken. Maar mijn gevoel zegt dat het helpt. En ik zie het ook in de bossen die hier aan ons perceel grenzen. De plassen blijven daar langer gevuld."

Eenvoudige truc

Het systeem van Wenneger is ooit aangelegd om grondwater snel af te voeren als er een overstroming dreigt. Hij heeft zijn drainagesysteem met een eenvoudige truc aangepast." Ja we hebben een buis in de grond gedaan waardoor we het grondpeil meteen kunnen zien. Via een pijp is de buis aangesloten op het systeem. Als het grondpeil te laag is, sluiten wij vanaf hier het drainagesysteem af zodat zoveel mogelijk water hier in de bodem vastgehouden wordt."
Kijk hoe Mark Wenneger gebruikmaakt van zijn drainagesysteem:
'Weg met het water' wordt vasthouden in tijden van droogte

Meer mogelijke oplossingen

De boeren in de wijde omgeving van Groenlo werken samen in ZON Zoetwater Oost Nederland. Henk Jolink is ook boer. Hij weet van de truc die Mark gebruikt, maar test een andere eenvoudige oplossing die ook als aanvulling gebruikt kan worden.
"Wij hadden er nog nooit naar gekeken. Maar uit onderzoek blijkt dat zelfs als gras groen is, de bodem eronder door droogte keihard geworden kan zijn", zegt Jolink. "Dat kleine beetje regen dat er dan valt, verdampt meteen en grondwater komt niet door die harde bodemlaag. We testen nu hoe we de harde laag het makkelijkste kunnen breken en kunnen voorkomen dat die laag daarna weer snel verhardt. We weten pas eind dit jaar of we een goede aanpak hebben."

Positief

Mark Wenneger is in ieder geval positief. "Ja, wij doen ons best. Dat moet ook wel. Wij hebben 180 koeien. Dat gras van 27 hectare grond hebben wij nodig om ze te voeren. Dus ga ik er vanuit dat mijn truc werkt. Al is elke regenbui meer dan welkom."