Liemers / Achterhoek

Wist jij dat de roots van Burgers' Zoo in 's-Heerenberg liggen?

Op het Stadsplein in 's Heerenberg staat een standbeeld van een leeuwenwelpje
Op het Stadsplein in 's Heerenberg staat een standbeeld van een leeuwenwelpje © Omroep Gelderland
'S-HEERENBERG - Heb jij dat ook? Dat je bij sommige historische bouwsels, hekken en beelden in je omgeving denkt: "Wat is dat eigenlijk, hoe oud is het en waar diende het voor?" De Ridders van Gelre zoeken het voor je uit! Deze week; waarom staat er een standbeeld van een leeuwenwelpje op de Markt in 's-Heerenberg?
Op het Stadsplein van ’s-Heerenberg staat een standbeeld van een schattig klein leeuwtje. Het is onthuld in 2014 toen Burgers’ Zoo in Arnhem honderd jaar bestond. Maar Burgers' Zoo staat toch in Arnhem? Wat doet dat leeuwtje dan in 's-Heerenberg? Dat leggen we je uit!
Het leeuwtje op het Stadsplein van 's Heerenberg
Het leeuwtje op het Stadsplein van 's Heerenberg © Omroep Gelderland

Fazanterie Buitenlust

De wortels van Burgers’ Dierenpark liggen namelijk niet in Arnhem, maar in het Montferland. Aan het begin van de twintigste eeuw woonde Johan Burgers, de overgrootvader van de huidige dierentuindirecteur Alex van Hooff, in een villa aan de rand van het stadje ’s-Heerenberg. En Johan had een hobby, hij hield in zijn achtertuin fazanten. Al snel kwamen daar ook andere dieren bij, zoals beren, wolvinnen en berggeiten. Zijn achtertuin werd te klein voor zijn dierencollectie en Burgers kocht in 1913 een apart stuk land, waar hij zijn 'Fazanterie Buitenlust' opende voor het publiek . Op een dag kocht Johan Burgers ook twee leeuwen: Nero en Hector. En daar bestaat een mooi verhaal over.

Doodsbange conducteur

De leeuwen kwamen met de trein vanaf Blijdorp in Rotterdam naar Doetinchem en daar werden Nero en Hector overgeladen op de tram die van Doetinchem naar ’s-Heerenberg reed. Het verhaal gaat dat de conducteur zó bang was, dat hij achter de tram aan het balkon hing, omdat hij niet in de tram met de leeuwen durfde. Passagiers konden die dag dus gratis met de tram, want kaartjes kon de conducteur niet controleren. Een mooie meevaller!
In 1923 wilde Johan Burgers zijn park uitbreiden en moderniseren en hij verhuisde al zijn dieren naar de Schelmseweg in Arnhem, waar hij in 1924 zijn Burgers' Dierenpark opende, het huidige Burgers' Zoo. En ’s-Heerenberg heeft alleen nog het kleine leeuwtje op de markt.
Kijk hier naar de reportage:
Wat doet die leeuw in 's-Heerenberg?

Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren elke zaterdagochtend een exclusieve rondleiding voor onze volgers op bijzondere locaties. En heb je het stripboek Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom al in de boekenkast? Volg ons ook op: Facebook, Instagram, Twitter, televisie, Radio en YouTube.