Gelderland

Miljoenen naar boeren vanwege schade door vernielende ganzen

Grauwe ganzen, grazend op een akker die is ingezaaid met gras.
Grauwe ganzen, grazend op een akker die is ingezaaid met gras. © ANP
Boeren in Gelderland hebben vorig jaar iets meer dan 4 miljoen euro ontvangen van de provincie, als compensatie voor schade die dieren aanrichtten aan hun land. De uitgekeerde compensatie is voor het derde jaar op rij gestegen.
Wanneer dieren de gewassen op een akker vernielen of de dieren van een veehouder doden, lijdt een boer faunaschade. Met de hoogte van die schadepost kan de boer zich wenden tot de provincie Gelderland, om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming in de inkomstenderving.

Grauwe gans

De grootste boosdoener was vorig jaar de grauwe gans. Die richtte in onze provincie voor 2,3 miljoen euro schade aan bij boeren, gevolgd door de kolgans (477.000 euro) en de mees (440.000 euro). De vogels vreten het grasland kapot, waardoor een boer zijn koeien of schapen bijvoorbeeld minder gras kan laten eten. De provincie vergoedt dan (een deel van) het vervangend voer voor de dieren.
De provincie keerde vorig jaar in totaal 4.019.678 euro uit aan boeren met faunaschade. Een jaar eerder ging het nog om 3,6 miljoen euro. BIJ12, de organisatie die provincies ondersteunt bij het behandelen van faunaschade, zegt dat de stijging ten opzichte van vorig jaar met name komt doordat de prijs van gras is gestegen.

Oplopende kosten

In mindere mate waren peren, snijmaïs, wintergraan en appels doelwit van dieren. Samen zorgen zij voor dik 800.000 euro schade bij Gelderse boeren. De provincie zegt geen plafond te hebben voor faunaschade. BIJ12 houdt er rekening mee dat de kosten voor faunaschade volgend jaar nog verder oplopen, omdat de prijzen van grondstoffen vooralsnog blijven stijgen.
Hoeveel betaalde de provincie aan boeren voor faunaschade? Bekijk de grafiek van LocalFocus: