Gelderland

Nog steeds niet alle leden terug bij sportschool na corona

Trainen in de sportschool
Trainen in de sportschool © Omroep Gelderland
ARNHEM - Veel sportscholen zitten nog steeds niet op het niveau van voor de coronacrisis als het gaat om het aantal leden dat bij ze is aangesloten. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland. Abonnementen werden in de periode dat ze vanwege de coronamaatregelen dicht moesten massaal opgezegd. Een groot deel van de leden is inmiddels terug, maar het gaat op de meeste plekken minder hard dan werd gehoopt.
"Wij waren 350 leden kwijt en daar zijn er nu 250 van terug, dus we zijn nog zeker niet op het oude niveau", rekent Mike Rijnders van Ultrasport in Nijmegen voor. Hij verwacht ook niet dat die resterende leden snel terug zullen komen. "We zitten nu gewoon in een compleet andere tijd. We hebben de prijzen omhoog moeten gooien, omdat de energierekening drie keer zo hoog is geworden en de sportvoeding duurder is geworden."

'Onzekerheid, onrust en alles is duurder geworden'

Ook bij Endo Sjabbens, die meerdere sportscholen runt en betrokken is bij de landelijke organisatie op het gebied van groepsfitness, herkent dat geluid. "De achterstand is nog niet ingelopen, zeker niet. Het gaat wel de goede kant op, maar het gaat nog niet hard. We missen denk ik nog 20 procent van het ledenaantal van voor corona."
Nog steeds niet alle leden terug bij sportschool na coronaperiode
De onzekerheid speelt daarin volgens Sjabbens nog steeds een grote rol. "Maar ook de onrust in de markt. Alles is duurder geworden, dat maakt dat mensen toch even de hand op de knip houden."
Toch zijn er ook plekken waar het juist wel beter gaat. Zoals bij Jeroen Vos uit Druten. "We zitten qua leden zelfs boven het oude niveau." Ook bij Fitness Studio Dekker in Nunspeet loopt het weer lekker, laten ze weten. "Maar", zo verzekert Sjabbens, "het merendeel van de clubs in Gelderland heeft nog wel moeite om terug te groeien naar het oude niveau, dat heeft wat langer nodig dan die maanden die we nu weer open zijn zonder beperkingen."
Dat blijkt ook uit navraag bij NL Actief, de branchevereniging voor fitnessondernemingen. Volgens hun laatste metingen zitten sportscholen gemiddeld op een ledenaantal van 80 procent in vergelijking met het ijkpunt in oktober 2019.

Mooi weer helpt sportscholen niet

Gerrit Bijsterbosch runt sportscholen in Hattem en Heerde en had stiekem ook gedacht dat het wat sneller zou gaan. "Eerst dachten we natuurlijk dat we na corona weer er volle bak tegenaan zouden kunnen, maar er liggen nu, met de inflatie, weer andere dingen op ons bordje. En het is al een tijd lang heel mooi weer, terwijl wij het toch van wat minder weer moeten hebben."
De sportschoolhouder had het liever anders gezien, maar heeft wel goede hoop dat hij in december in ieder geval weer op het oude niveau zit. "Daar zitten we nu nog tien procent onder, dus een beetje positief denken en dan zitten we er in 2023 weer helemaal bij."