Rivierengebied

Vrouwenwielerploeg rijdt alvast de Ronde van Spanje door Gelderland

De dames arriveren bij de tussenstop in Wamel.
De dames arriveren bij de tussenstop in Wamel. © Omroep Gelderland
WAMEL - Over honderd dagen start de Vuelta. En de Ronde van Spanje komt dit keer ook door onze provincie tijdens de tweede etappe. Het gebeurt pas in augustus, maar toch rijden deze donderdag al tientallen dames van de vereniging Vrouwenwielrennen exact dezelfde etappe.
Halverwege de 180 kilometer lange rit is er voor de wielrensters een tussenstop in Wamel. Na de aankomst krijgt iedereen een tasje met daarin wat te eten en te drinken, om aan te sterken voor de tocht weer verder gaat.
Met de benen van de deelnemers uit het gelegenheidspeloton gaat het naar eigen zeggen goed. "Ja gaat goed! Lekker!", zo klinkt het. "Ze voelen goed, dus het gaat nog wel lekker" zegt weer een ander. Ook de benen van de oprichter van de vereniging Vrouwenwielrennen, Nelly Voogt, zijn nog in goede staat tijdens de tussenstop: "Het gaat gelukkig nog; maar we hebben nog 100 kilometer voor de boeg."
Kijk hou de wielrensters het parcours van de tweede etappe van de Vuelta verkennen:
Vrouwenwielerploeg rijdt alvast de Ronde van Spanje door Gelderland
Hoewel de Vuelta nog honderd dagen op zich laat wachten, wordt er vandaag al gestart met allerlei activiteiten langs de route laat Voogt weten. "Op die 'kick-off-dag' gaan wij alvast de route verkennen dachten we."

Eén valpartijtje

Volgens één van de dames zijn er onderweg geen gekke dingen gebeurd, op een valpartijtje na. "Dat komt door het in een groep fietsen, dat is toch even anders, even nieuw. Dan is het ook nog hobbelig op die weggetjes in een dorpje", zo legt ze uit.
Er wordt onderweg natuurlijk ook flink gekletst, maar dat vindt niet iedereen even fijn. "Daar moest ik wel even aan wennen. Iedere keer fiets je naast iemand anders en dan iedere keer weer dat hele verhaal van 'waarom ben je begonnen met wielrennen?' enzo."
Na ongeveer een half uur gaan de helmen weer op, worden de fietsen gepakt en vertrekken de pak weg zestig wielrensters uit Wamel. In Doorn is er nog een tweede stop en de eindbestemming van deze etappe is in Utrecht.
De Vuelta gaat 19 augustus van start in Utrecht. Het evenement zou ook al in 2020 plaatsvinden, maar werd uitgesteld vanwege de coronapandemie. Dit jaar kan het alsnog doorgaan. Op 20 augustus rijden de wielrenners een afstand van ruim 180 kilometer vanuit Den Bosch naar Utrecht. Ze komen over de Maas bij Poederoijen Gelderland binnen. De renners komen langs Zaltbommel, Dreumel, Wamel en verlaten de provincie bij Kesteren.