Achterhoek

Alleen pinnen in de bieb, maar verder kun je bijna overal nog contant betalen

Contant betalen kan op steeds minder plekken.
Contant betalen kan op steeds minder plekken. © ANP
TERBORG - Ophef in Terborg, nadat bekend werd dat het lokale zwembad voortaan alleen nog pinbetalingen accepteert en contant geld in de ban doet. Die keuze stuit veel Terborgenaren tegen de borst: zij willen cash kunnen blijven betalen. Op steeds meer plekken wordt alleen pinnen echter de standaard. Waar kun je nog cash betalen?
Allereerst: kiezen voor pin only mág. "De wet verplicht niemand om wettige betaalmiddelen te accepteren", schrijft de overheid op haar site. Het weigeren van een contante betaling is dus wettelijk geaccepteerd. In winkels is pin only niet de standaard. Wel zijn er vaak speciale pinkassa's waar je alleen kunt betalen met het plastic pasje.
Na alle ophef werd woensdag duidelijk dat het zwembad in Terborg toch gaat kijken naar een mogelijkheid voor het betalen met contant geld.
Kledingwinkel Ter Stal is de eerste grote keten die geen contant geld meer accepteert. De retailer besloot in de coronacrisis geen contant geld meer te accepteren en heeft dat na de crisis zo gehouden uit veiligheidsoverwegingen. Maar hoe zit het bij instanties waar je niet omheen kunt? Kun je daar nog terecht met contant geld of moet je altijd pinnen?

Cash? Niet bij deze gemeenten

Gemeenten willen graag dat hun inwoners bij het aanvragen van een rijbewijs of identiteitskaart betalen met de pinpas. Op de meeste plekken kan ook nog betaald worden met contant geld. Maar in drie gemeenten is dat anders: in Barneveld, Maasdriel en Culemborg kan alleen met de pinpas betaald worden.
Iemand haalt een paspoort op bij de balie op het gemeentehuis.
Iemand haalt een paspoort op bij de balie op het gemeentehuis. © ANP, ter illustratie
Mag dat wel? De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) adviseerde gemeenten in 2018 om in te zetten op een pin only-beleid, maar is toen op de vingers getikt door de Europese Centrale Bank. Die concludeerde dat het Europese recht voorschrijft dat met cash betalen op elk gemeentehuis mogelijk moet blijven.
"'Het is belangrijk dat niemand wordt uitgesloten van het doen van betalingen voor essentiële diensten. Het is daarbij aan gemeenten zelf om een afweging te maken over hoe ze het beleid rond betalingen aan de balie verder vormgeven", schreef de VNG toen naar haar leden. Gemeenten mogen dus kiezen voor pin only, maar de meesten doen dat niet.

Toch medicijnen als je niet meteen kunt betalen

Ook bij apotheken wordt contant geld steeds vaker geweerd. Bij BENU-Apotheken, de grootste apothekenketen van Nederland, is pin only zelfs het beleid. "Dat is ontstaan vanuit veiligheidsoverwegingen. Minder contant geld in huis hebben, is veiliger", legt een woordvoerder uit. "Daarna kwam corona en toen was cash geld uit hygiënisch punt niet zo handig. Daarna is het zo gebleven."
BENU-Apotheken geeft medicijnen mee, ook wanneer deze niet direct afgerekend kunnen worden.
BENU-Apotheken geeft medicijnen mee, ook wanneer deze niet direct afgerekend kunnen worden. © ANP, ter illustratie
Mensen krijgen wel altijd hun medicatie mee. "Daar zorgen we voor. Lukt het niet om met de pinpas te betalen, dan wordt er een factuur verstuurd die later betaald kan worden. Maar het komt niet heel vaak voor, de meesten hebben toch een pinpas of de rekening wordt door de zorgverzekeraar betaald."

Betalen in de bieb alleen met kaart

In de meeste bibliotheken is contant geld al verdwenen, allemaal onder het mom van veiligheid. Als alternatief kan er geld op de bibliotheekpas gezet worden waarmee boetes dan betaald kunnen worden. Die pas kan alleen digitaal worden opgewaardeerd, dus er is geen omweg om alsnog te cash te kunnen betalen.
Gelderse voetbalstadions hanteren een soortgelijk beleid. Alle bezoekers voor voetbalwedstrijden of evenementen moeten een kaart aanschaffen waar geld op gezet kan worden, zoals de NEC-betaalkaart en de GelreDome Wallet. Het verschil met de bieb: in de stadions kun je bij een speciaal loket zo'n betaalkaart wel opwaarderen met contant geld.
Bij de grotere attracties in onze provincie kan zowel met cash als met plastic worden betaald. Burgers' Zoo, Julianatoren, Dolfinarium en het Openluchtmusuem hebben allemaal beide opties, maar geven wel aan dat de voorkeur uitgaat naar pinnen.
Bij de bioscopen is dat vrijwel hetzelfde. De grote ketens Pathé en VUE hebben contant en pin. Bij LUX in Nijmegen kunnen kaartjes wel alleen met de pinpas worden afgerekend. Maar een borrel in het café dat erbij hoort kan wel weer met cash worden betaald.

Met het ov? Pinpas mee!

In Gelderse bussen kan sinds 2018 alleen nog met pinpas betaald worden. Dat is besloten na een reeks overvallen op buschauffeurs in 2016. Connexxion, Breng, Arriva en Keolis (destijds nog Syntus geheten) besloten toen het contante geld uit de bus te verbannen.
Op treinstations zijn kaartjes altijd aan te schaffen met cash geld. Ieder station heeft een automaat waar met muntgeld een kaartje kan worden aangeschaft. Briefgeld pakt de automaat, herkenbaar aan de blauwe lichtbalk bovenaan, niet. Op grotere stations kan ook een kaartje worden gekocht bij het loket, met munt- én briefgeld.

Zie ook: