Arnhem en omstreken

In de eerste Slag om Arnhem vochten de Duitsers tegen de Fransen

ARNHEM - Heb jij dat ook? Dat je bij sommige historische bouwsels, beelden en gedenkstenen in je omgeving denkt: wat is dat eigenlijk, hoe oud is het en waarom staat het daar? De Ridders van Gelre zoeken het voor je uit. Vandaag spotten we een plaquette op de Nelson Mandelabrug ter herinnering aan de eerste Slag om Arnhem.
Op de Nelson Mandelabrug is sinds een paar jaar een langgerekte plaquette bevestigd met de tekst: 'Op 30 november 1813 bestormden de Pruisen Arnhem en versloegen hier het Franse garnizoen. Daarbij sneuvelden zeker 2000 militairen.' Rick van Geest uit Arnhem wees de Ridders van Gelre hierop met de vraag of we eens aandacht kunnen besteden aan de eerste Slag om Arnhem uit het jaar 1813.
Iedereen denkt bij de Slag om Arnhem aan september 1944, toen de Britten en de Polen de John Frostbrug niet wisten te veroveren. Maar 131 jaar voor Operatie Market Garden werd er bij een andere Arnhemse brug ook hevig gevochten om de stad te bevrijden. Wat was er aan de hand?
De schipbrug over de Rijn bij Arnhem
De schipbrug over de Rijn bij Arnhem © Gelders archief, 1551-89, A Couwenberg Public domain Mark 1.0 licentie

Duitsers kwamen Nederland bevrijden

Het is november 1813 en Gelderland maakt al ruim drie jaar onderdeel uit van het Franse keizerrijk van Napoleon Bonaparte. De kleine keizer heeft net de slag bij Leipzig verloren en Pruisische militairen uit het huidige Duitsland trekken samen met Russische Kozakken de IJssel over om de Fransen uit Nederland te verjagen. Er wordt gevochten bij Doesburg en De Steeg, maar in Arnhem breekt de hel pas goed los. De stad wordt verdedigd door 4000 Franse soldaten. Het Pruisische leger telt 25.000 man. Na een beleg van vijf dagen vallen de Pruisen Arnhem binnen.
Aan het eind van de huidige Rijnstraat stond vroeger een stadspoort. Bij deze Rijnpoort lag in de negentiende eeuw een schipbrug over de rivier en die willen de Fransen koste wat het kost verdedigen. Er vinden heftige man-tot-man-gevechten plaats en 1300 Franse soldaten en 700 Pruisische militairen komen om het leven. Veel Fransen weten te vluchten over de schipbrug naar het zuiden, en Arnhem is op 30 november 1813 bevrijd door de Duitsers en Russen.
Ridder René vertelt over de eerste Slag om Arnhem:
Ridder René vertelt over de eerste Slag om Arnhem

Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren elke zaterdagochtend een exclusieve rondleiding voor onze volgers op bijzondere locaties. En heb je het stripboek Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom al in de boekenkast? Volg ons ook op: Facebook, Instagram, Twitter, televisie, Radio en YouTube.