Stedendriehoek / Noord-Veluwe

'Dochters hoef je niet binnen te houden', mariniers maken kennis in Nieuw-Milligen

De brigadegeneraal spreekt omwonenden toe
De brigadegeneraal spreekt omwonenden toe © Omroep Gelderland
UDDEL - Omwonenden van de nieuwe marinierskazerne in Nieuw-Milligen hebben kennisgemaakt met hun toekomstige buren. Defensie organiseerde een bijeenkomst en beantwoordde vragen over de plannen voor de kazerne. “Nieuw-Milligen, jullie hoeven je dochters niet binnen te houden.”
Met die grap breekt brigadegeneraal Jeff Mac Mootry het ijs in zijn welkomstwoord. “Ik denk dat wij de kazernepoorten dicht moeten houden als de dochters weten wat voor een knappe kerels hier komen.”
Eind 2028, begin 2029 verhuist het Korps Mariniers van Doorn naar Kamp Nieuw-Milligen, vlak bij Garderen en Uddel. De honderd omwonenden die naar de bijeenkomst in dorpshuis De Wardborg in Garderen kwamen, zijn voornamelijk nieuwsgierig naar de plannen voor de nieuwe marinierskazerne.
Honderd geïnteresseerden kwamen naar de kennismakingsbijeenkomst
Honderd geïnteresseerden kwamen naar de kennismakingsbijeenkomst © Omroep Gelderland
“Ik ben benieuwd wat het voor de middenstand betekent”, zegt omwonende Gert Jan van den Top, die na de bijeenkomst de conclusie trekt dat dat nauwelijks iets voor ze zal uithalen. Ietje Lentink hoopt dat de komst van de kazerne de kansen vergroot voor een stoptrein in haar woonplaats Stroe. “Wij zouden graag weer een station hier hebben.”

Slaapplekken voor 900 mariniers

De bouw van de kazerne, die plaats biedt aan ruim 2100 mariniers, moet eind 2024 van start gaan. Er komen woningen met slaapplekken voor 900 mariniers, kantoren en uitgebreide sportfaciliteiten. Ook komt er een groot logistiek centrum. “De mariniers hebben erg veel spullen”, zo klinkt het in de presentatie.
Op Kamp Nieuw-Milligen, nu ook al gebuikt door Defensie, staan meer dan honderd gebouwen, waarvan sommigen historische waarde hebben. Defensie gaat onderzoeken welke in stand blijven en denkt dat ongeveer de helft aangepast moet worden. “We proberen zoveel mogelijk materialen te hergebruiken.“

Prijskaartje

Aan de kazerne hangt een prijskaartje van tussen de 250 miljoen en één miljard. “Die berekening is commercieel vertrouwelijk”, legt projectdirecteur Jan Erven uit. “Wij weten meer precies wat het moet gaan kosten. Maar anders weten de aanbesteders waar ze zich op moeten richten.”
Het Korps Mariniers maakt kennis met de buurt
Het Korps Mariniers maakt kennis met de buurt © Omroep Gelderland
Een klein applaus klinkt vanuit de zaal wanneer geopperd wordt om lokale bouwbedrijven te laten meebouwen aan de kazerne. Een zzp'er in de bouw vraagt naar zijn kansen om mee doen aan de aanbesteding. Hij krijgt het advies om zijn diensten aan te bieden aan het bouwbedrijf dat de aanbesteding wint.
Omwonenden stellen wat ongeruste vragen als wordt verteld dat het aantal verkeersbewegingen rondom de kazerne zal toenemen. Maximaal 1000 extra verkeersbewegingen per dag worden verwacht, bovenop de huidige 20.000. Een nieuwe toegang op de Amersfoortseweg staat op de kaart. “Als je dichtbij woont, kan dat een behoorlijke impact hebben”, zo klinkt het.

Lichte springmunitie

Een grapje kan er nog vanaf wanneer wordt verteld dat er op het terrein met lichte springmunitie zal worden geoefend. “Dat is zwaar vuurwerk”, wordt uitgelegd. Waarna vanuit de zaal klinkt dat dat niet 's nachts gewenst is, behalve met oud en nieuw.
Na afloop vonden de aanwezigen het een 'prima' bijeenkomst. “Het is allemaal nog niet heel concreet”, vindt buurtbewoner Hendrikus van de Brug. “Dus ik hoop dat ze hun woord houden en ons over een tijdje weer uitnodigen.” Brigadegeneraal Jeff Mac Mootry is aangenaam verrast met de belangstelling en de reacties op hun komst: "Wij voelen ons nog meer welkom dan wij al voelden."
Op 10 september kan er op Kamp Nieuw-Milligen kennis worden gemaakt met de mariniers. Tijdens 'Meet the Marines' worden er demonstraties gegeven en zijn hun voertuigen te bezichtigen.