Rivierengebied / Arnhem en omstreken

De Wilgenstraat ligt vol grind en tegels (maar daar komt verandering in)

De Wilgenstraat in Deest was heel erg versteend.
De Wilgenstraat in Deest was heel erg versteend. © Omroep Gelderland
DEEST - In de Wilgenstraat in Deest is geen wilgenboom te vinden. Het is een versteende straat in een versteende buurt. Voortuinen grossieren in grind, hier en daar afgewisseld met tegels. Het groen dat je hier ziet, is vooral onkruid. In de Groenste Straat van Gelderland brengt presentator Rob Kleijs daar samen met het groenteam verandering in.
Van achter het raam van nummer 9 kijken drie bulldogs belangstellend naar hun baasje Janet, die wordt gefilmd door het camerateam van De Groenste Straat van Gelderland. Naast Janet staat een vierde bulldog, van steen welteverstaan. Dat ze dol is op haar honden - Haily, Tinklebell en Djina - moge duidelijk zijn.
Toeschouwers tijdens het vergroenen van de tuin.
Toeschouwers tijdens het vergroenen van de tuin. © Omroep Gelderland
Janet is alleenstaand en werkt als gastouder. Regelmatig gaat ze via de voordeur met kinderwagens naar binnen. Daar zit meteen het eerste obstakel. Een flink hoge opstap van de stoep naar haar pad maakt het lastig om de kinderwagen te besturen. Of haar opritje gelijk gemaakt kan worden met haar pad? Een lastig klusje, maar niet voor de jongens van Yuverta's groenteam.
Enkele weken geleden kreeg Janet van de gemeente een perenboompje, die midden in haar voortuin staat. Ze kreeg de smaak te pakken en maakt nu grif gebruik van de mogelijkheid om haar tuin verder te vergroenen. Natuurlijk steekt Janet zelf ook haar handen uit de mouwen om mee te helpen.
Kom niet aan mijn bully
Als presentator Rob aan de overkant aanbelt bij nummer 6, struikelt hij bijna over nog een bulldog. Ook hier staat een stenen exemplaar. De bewoners zijn Marleen en Henri, hun kinderen Kenji (15), Gio en Esmee (allebei 10) en bulldog Bumper. Bumper houdt niet van drukte, hij is ziek en laat zich vandaag niet zien. Gekscherend zegt Marleen: "Kom niet aan mijn bully, ik houd misschien nog wel meer van Bumper dan van mijn kinderen."
De tuin van Marleen en Henri is volledig voorzien van grind en dat mag best anders, vinden ze. Al willen ze wel graag een plaatsje vrijhouden voor de fietsen. Waarom ze hun tuin niet zelf hebben aangepakt? "We hebben geen tijd en eigenlijk ook geen idee hoe het groener kan."
Samen aan de slag in de Wilgenstraat
Samen aan de slag in de Wilgenstraat © Omroep Gelderland
Het inventieve groenteam van Yuverta gaat de uitdaging aan en schept kilo's grind uit de tuin. Een hels kabaal volgt als de mannen stenen bielsjes op maat slijpen die als scheiding gaan dienen tussen de planten en het grind. Het resultaat mag er zijn, dit hadden Marleen en Henry zelf nooit zo kunnen bedenken zeggen ze tevreden, terwijl ze een sigaretje opsteken.

Initiatiefnemers

Op nummer 2 wonen Kathy en Michel. Zij werken zich een slag in de rondte. Michel slaat met een grote moker zijn stenen bielzen aan gruzelementen, terwijl Kathy op de oprit een tafel klaarzet met koffie, thee en lekkers voor de buurt. Gesponsord door de supermarkt waar buurvrouw Marleen al 20 jaar werkt.
Michel en Kathy hebben zelf een tuinontwerp getekend, vandaag werken ze zich in het zweet om hun plan uit te voeren. Rond lunchtijd deelt Kathy broodjes met knakworst en frikandellen uit. Het echtpaar is heel blij met alle groenactiviteit in hun straat. Zij zagen steeds meer verstening in de straat en willen daar graag verandering in brengen.

Steenfabriek in Deest

Eigenlijk is het niet zo vreemd, verstening in dit oude fabrieksdorp Deest. Vroeger werkten veel inwoners in de steenfabriek of op de scheepswerf. De Deester gemeenschap kent daardoor van oudsher een groot gevoel van saamhorigheid en gemeenschapszin.
En dat is goed te zien in de Wilgenstraat. De bewoners van deze straat hebben naast het vergroenen van hun eigen tuin nog een gezamenlijk project bedacht. Midden in de straat staat de buurtbank en een tafel met in het midden een gat. Daar zou de straat heel graag een boompje in willen hebben, om gezellig met elkaar te 'bomen'.
Hun kinderen gaan onder begeleiding van een paar volwassenen aan de slag om het bankje te schuren en verven. Als het klaar is komt de wethouder met een verrassing. Weliswaar geen wilg, maar een mooi boompje die in het gat past. De sfeer is hier in Deest meer dan prima. Niet in de laatste plaats door dj Wilfred die de hele dag meezingers draait.
Kijk hier naar de volledige aflevering:
De Groenste Straat van Gelderland - Deest
In deze serie strijden zeven plaatsen in de provincie om de titel De Groenste Straat van Gelderland. Een vakkundige jury bepaalt in de finale wie met deze felbegeerde titel aan de haal gaat, maar dit programma kent alleen maar winnaars: de bewoners, de planten en de dieren. De Groenste Straat van Gelderland is vanaf 1 mei iedere zondag om 17.20 uur te zien op TV Gelderland. Online (terug)kijken kan via uitzending gemist.