Rijk van Nijmegen

Songfestivalfan Patrick is in Turijn: 'Ik voel een klein beetje spanning'

Patrick Huisman in Turijn in zijn outfit voor vanavond, met beeltenis van S10.
Patrick Huisman in Turijn in zijn outfit voor vanavond, met beeltenis van S10. © Eigen foto
TURIJN - Vanavond is het zover, dan komt S10 namens Nederland in actie in de halve finale van het Eurovisie Songfestival. In Turijn wordt ze aangemoedigd door Patrick Huisman uit Ewijk, misschien wel de grootste Songfestivalfan van ons land.
Patrick reist elk jaar met het circus mee, is lid van dé Songfestival-fanclub en mocht vorig jaar zelfs de Israëlische delegatie in Nederland begeleiden. Nu is hij dus in Turijn, waar hij in een drukke bus onderweg is naar Pala Alpitour, het stadion waar het Songfestival gehouden wordt.
Even was Patrick bang dat hij er door de coronamaatregelen niet bij kon zijn. “Je moet hier in het ov nog je mondkapje op. En straks in de zaal ook.”

Geluk en spanning

Met welk gevoel hij in de bus zit? “Een combinatie van gelukkig gevoel en een klein beetje spanning. Want het gaat toch om de halve finale waarin je eigen land uitkomt.” Volgens hem is de spanning vergelijkbaar met die veel mensen hebben als Oranje moet voetballen op een EK of WK.
Het mooie aan het Songfestival vindt hij ‘de verbinding tussen de landen’. “Daar is het ooit allemaal mee begonnen. Of het nu in Turijn of in Tel Aviv of Lissabon is, overal zie je dat de ruim veertig landen die meedoen het elkaar ontzettend gunnen. Dat is wel iets anders dan bij een EK of WK voetbal. De meeste fans gaan hier voor het beste liedje, niet per se voor een land.”
Om haar stem hoeven we ons niet druk te maken
Al hoopt Patrick natuurlijk wel op nieuw Nederlands succes. Bij de overwinning van Duncan Laurence in 2019 was hij extreem blij. “Daar zijn filmpjes van in omloop waar ik het liever niet meer over wil hebben”, lacht de Ewijkenaar.
S10 moet dinsdagavond bij de beste tien landen eindigen, om zich te plaatsen voor de finale van zaterdag. “Ze heeft volgens de bookmakers 94 procent kans om de finale te halen. Dus we gaan er maar van uit dat het lukt. Al moet je dat niet te hard zeggen.”
De zangeres heeft haar optreden voor de jury er al op zitten. “Daar schijnt ze een beetje zenuwachtig, maar vooral heel goed te zijn geweest. Het enige waar ik me zorgen om maak is of haar optreden bij de finale zaterdag niet een beetje wegvalt. Maar om haar stem hoeven we ons niet druk te maken.”