Achterhoek

BBB-HMV dient klacht in over proces informateur in Aalten

Henk Meerdink fractievoorzitter van BBB-HMV
Henk Meerdink fractievoorzitter van BBB-HMV © Omroep Gelderland
AALTEN - De Aaltense fractie BBB-HMV heeft een klacht ingediend over het proces dat informateur Hans Martijn Ostendorp heeft doorlopen voor het vormen van een nieuwe coalitie. De partij vindt dat de informateur ten onrechte zwaarwegende punten van de partij als breekpunten heeft aangemerkt.
BBB-HMV werd in maart de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen met vier zetels. Informateur Ostendorp startte daarna de gesprekken met alle raadsfracties om te verkennen welke coalities op een stabiele meerderheid kunnen rekenen. BBB-HMV heeft tijdens het gesprek met de informateur een aantal zwaarwegende punten ingebracht als het gaat om woningbouw, industrieterreinen en duurzaamheid. “Dit waren voor ons geen breekpunten”, zegt fractievoorzitter Henk Meerdink. “De informateur heeft deze interpretatie niet geverifieerd, maar is op basis van een foutieve interpretatie verder gegaan met zijn informatieronde."
'Groot beslag op de coaltie'
Informateur Ostendorp bevestigt dat BBB-HMV een aantal zwaarwegende punten tijdens het gesprek naar voren heeft gebracht. "Daarbij heeft BBB-HMV ook aangegeven dat ze graag zien dat de wensen van de partij worden ingewilligd", zegt Ostendorp. "Het CDA en Gemeentebelangen hebben expliciet aan mij benoemd dat de uitbreiding van windmolenparken een belangrijk breekpunt is. Als je op zulke punten als partij niet meegaat, dan leg je wel een groot beslag op de coalitie", aldus Ostendorp.
Voorkeursvariant
Informateur Ostendorp onderzocht na de eerste gesprekken met alle partijen een voorkeursvariant tussen het CDA, Gemeentebelangen en de Progressieve Partij. Zij werden voor een tweede gesprek uitgenodigd, waarin discussiepunten konden worden toegelicht. BBB-HMV werd niet uitgenodigd voor die tweede gespreksronde.
“Beoogde coalitiepartners hadden in een tweede ronde een kans moeten krijgen om over stevige discussiepunten te praten en eventueel met concessies te komen in de richting van eventuele wensen van de grootste coalitiepartner”, vindt Meerdink. “Dat is helaas niet gebeurd.”
Ostendorp geeft aan dat alle partijen tijdens zijn presentatie de kans hebben gehad om op de bevindingen te reageren. "Dat heeft BBB-HMV tijdens het debat ook gedaan, maar de raad heeft mij daarna unaniem aangesteld als formateur", zegt Ostendorp. "Ook de fractie van BBB-HMV."
Formateur
Ostendorp heeft na de presentatie van zijn bevindingen als informateur nog een apart gesprek gehad met de fractie van BBB-HMV om zijn advies toe lichten. "Dat was een plezierig gesprek", zegt Ostendorp. BBB-HMV ziet dat toch anders. "Helaas bleek dat de gemaakte fout en de gevolgde procedure niet meer was te herstellen", aldus de fractie van BBB-HMV.
Ostendorp is inmiddels als formateur bezig om te komen tot een coalitie tussen CDA, Gemeentebelangen en de Progressieve Partij. Hij zal zijn bevindingen naar alle waarschijnlijkheid op woensdagavond 18 mei aan de gemeenteraad presenteren. De klacht van BBB-HMV wordt dinsdagavond besproken in de agendacommissie met alle fractievoorzitters.

Zie ook: