Rivierengebied

Ksenia's beste vriendin kwam om bij gezinsmoord: 'Ik heb niets gemerkt'

Bij Takko Fashion in Geldermalsen staat een foto van Anna.
Bij Takko Fashion in Geldermalsen staat een foto van Anna. © Omroep Gelderland
GELDERMALSEN - Bij een woningbrand in Geldermalsen werden maandag een vrouw en een kind gevonden. Het heeft er alle schijn van dat zij zijn omgekomen bij een gezinsmoord. De omgebrachte vrouw is van oorsprong een Russische. Ze woonde al enkele jaren in Nederland en kwam voor de liefde naar Nederland, het land waar haar beste vriendin Ksenia ook al woonde. Ksenia is kapot van het nieuws.
Ze zag het drama aan de Emmalaan geen moment aankomen, zegt Ksenia. Signalen dat er iets niet goed ging in de relatie van haar vriendin Anna had ze niet. Anna en haar man maakten samen een gelukkige indruk. "Ik had het ook aangevoeld, wanneer er iets was geweest", zegt Ksenia nu. Ook zij zit nog met veel vragen.
Zo vluchtte de vader van het gezin na de woningbrand in een zwarte Renault Mégane. De politie vroeg iedereen naar hem uit te zien, maar hem niet zelf te benaderen. In de nacht van maandag op dinsdag hield de politie hem aan in het Duitse Paderborn. Hij is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van de vrouw en het kind. Voor Ksenia komt het als een schok. "Hij maakte een gelukkige indruk op mij. Hij was gek op Anna en gek op zijn kind."

Opgegroeid in Rusland

Ksenia en Anna kenden elkaar al van jongs af aan en groeiden beiden op in Rusland. Ksenia woonde al enige tijd in Nederland, toen Anna ook deze kant opkwam. Ze ontmoette haar Nederlandse man via een datingwebsite. "Tegen mij zei ze: als het nou niks wordt, dan kan ik bij jou intrekken", vertelt Ksenia. Dat scenario trad niet in werking, want de relatie werkte en hield stand.
In haar thuisland Rusland studeerde Anna aan de hogeschool voor economie en maakte ze als grafisch ontwerper naam met een eigen bedrijf. Eenmaal gevestigd in Geldermalsen vond ze werk bij kledingwinkel Takko Fashion. Voor die winkel in de Geldersestraat zijn dinsdag bloemen neergelegd en een knuffel. Binnen staat een foto van Anna op een kastje, met ook daar bloemen. De zaak is deze dag dicht, zeggen medewerkers. Wanneer de deuren weer opengaan, is nog niet bekend.

Krijttekening voor zoontje

Dani, het zesjarige zoontje van Anna en haar Nederlandse man, ging naar basisschool De Morgenster. Dat ook zijn leven in één keer is geëindigd, is voor de buurt en voor Ksenia niet te bevatten. Op het schoolplein en daarbuiten zijn dinsdag met krijt meerdere herinneringen aan hem getekend. Rust in vrede, Dani staat er onder meer. Rust zacht Dani, heeft iemand anders geschreven in een hart gemaakt met stoepkrijt.
Anna's ouders wonen in de stad Perm in het oosten van Europees Rusland. Ksenia heeft contact met hen gehad na de dramatische gebeurtenissen in Geldermalsen. Volgens Ksenia zullen Anna's ouders graag zien dat hun dochter in Rusland wordt begraven, samen met haar zoontje Dani. Hoe dat handen en voeten moet krijgen, is nu nog onduidelijk. Anna's ouders blijven verstoken van veel nieuws, omdat veel berichten van buiten Rusland om politieke redenen worden afgeschermd, zegt Ksenia.