Achterhoek

Zwembad accepteert geen contant geld meer: kan dat zomaar?

Terborgenaren maken zich zorgen om gezinnen die hun hoofd niet boven water kunnen houden.
Terborgenaren maken zich zorgen om gezinnen die hun hoofd niet boven water kunnen houden. © Pexels
TERBORG - Het sportcentrum en zwembad Laco Oude IJsselstreek is 'cashless', wat betekent dat er alleen nog maar met pin betaald kan worden. Dit zorgt voor woede bij inwoners van Terborg, maar ook specialisten zetten vraagtekens bij de beslissing van het zwembad. Niet meer contant betalen, wat is daar eigenlijk op tegen? "Ik betwijfel of het juridisch juist is."
In de Facebookgroep Je bent een Terborgenaar als... is een protestactie aangekondigd tegen de beslissing van het zwembad. Op de parkeerplaats van Laco wordt woensdag snoep en ranja verkocht. De opbrengst gaat naar het goede doel. In de oproep worden twee belangrijke redenen genoemd om te protesteren:
  • "De zogenaamde euro van opa en oma of de buurvrouw voor een ijsje is hiermee niet langer een geldig betaalmiddel. Dit nog los van het feit dat jonge kinderen niet met een pinpas naar het zwembad kunnen."
  • "Als ouders maken wij ons grote zorgen over de gevolgen van dit beleid voor de armere gezinnen in onze gemeente. Helaas is er binnen onze gemeente een grote groep in armoede."
De bezwaren zijn duidelijk. Maar snijden ze ook hout? We vroegen het de experts.

'Leeg is leeg'

Wat de overheid betreft mag een winkel weigeren om contant geld aan te nemen. Ook al is het een wettig betaalmiddel. Maar toch willen nog altijd veel mensen contant te betalen. "Voor grote groepen is dat nog heel relevant", zegt Karin Radstaak. Zij is woordvoerder van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). "Je kunt contant goed zien hoeveel briefjes van tien en twintig eruit gaan. Leeg is leeg bij een portemonnee."
Joyce Donat, woordvoerder financiën van de Consumentenbond, sluit zich hierbij aan. "Je hebt veel meer 'grip op geld' bij contant betaling", legt ze uit. "Het is een feit dat je bij pinbetalingen vaak sneller geneigd bent om meer uit te geven. Daarom maken juist mensen met een kleine beurs graag gebruik van contant betaling."

'Kinderen hebben vaak eigen pas'

Maar hoe zit het met kinderen? Is het verstandig om die altijd met een pas te laten rondlopen? "Kinderen weten vaak al niet beter dan dat geld uit een pas komt", reageert Radstaak. "Al vanaf de oudere groepen op de basisschool hebben kinderen vaak een eigen pinpas. Veel middelbare scholen accepteren niet eens contant geld. Dus de jeugd weet vaak niet anders dan dat je betaalt met een pas. Daarbij kan ik me niet voorstellen dat jonge kinderen naar een zwembad gaan zonder ouder of ander toezicht."
"Dat is trouwens anders met ouderen", voegt Radstaak nog toe. "Die hechten juist nog enorm aan contant betaling. Ook die groep beschikt vaak over een beperkt budget."
Mensen met een kleine beurs worden buiten de maatschappij gezet
Joyce Donat, woordvoerder van de Consumentenbond

'Geld was vies'

Het is volgens Radstaak niet vreemd dat we steeds meer 'pin only' betaalsystemen zien. "Winkels en instanties vinden het niet veilig om veel contant geld te hebben. Dat verhoogt het risico op diefstal. Dat geldt voor een zwembad net zo. Daarbij werd het verminderen van fysiek contant gestimuleerd door corona. Contant geld was vies, dus gingen we nog meer pinnen. Al denk ik niet dat contant betalen ooit volledig verdwijnt."
Een woordvoerder van Laco Oude IJsselstreek bevestigt dat veiligheid een rol speelt bij het besluit.
Donat van de Consumentenbond heeft daar geen boodschap aan. "Het is ongelukkig om alleen pin only betalingen te accepteren. Ik betwijfel ook of het juridisch juist is. Gemeentehuizen zijn in het verleden ook om die reden teruggefloten. Dat heeft te maken met het feit dat er geen alternatief is. Een bakker kan pin only handhaven, zolang een andere bakker om de hoek wel cash accepteert. Dan heeft de consument een alternatief. Bij een zwembad gaat dat niet op. Dan moet je vaak naar een andere plaats. En juist mensen met een kleine beurs hebben die optie meestal niet. Die worden dan gewoon buiten de maatschappij gezet. Dat kan niet. Cash is een wettig betaalmiddel en die optie moet er gewoon zijn."

'Contant is anoniem'

Een woordvoerder van Laco wil inhoudelijk liever geen commentaar geven. Wel zeggen ze met de actievoerders in gesprek te gaan. Het zwembad zegt 'voor iedereen een oplossing' te hebben. "Voor kinderen hebben we een pas waar geld opgezet kan worden, zo hoeven die niet te pinnen met een pas van hun ouders", besluit de woordvoerder.
Donat ziet daar geen volwaardige oplossing in. "Mensen hebben ook recht op privacy", zegt ze. "Door overal met een pas te betalen, is precies te zien waar je wat betaalt. Niet iedereen wil dat. Contant geld is anoniem, daar hebben mensen recht op."