Rivierengebied

Dit weten we tot nu toe over de gezinsmoord in Geldermalsen

De politie heeft alles afgezet rond het huis in Geldermalsen.
De politie heeft alles afgezet rond het huis in Geldermalsen. © Omroep Gelderland
GELDERMALSEN - De hulpdiensten vonden maandagochtend een moeder en zoon bij een woningbrand in Geldermalsen. Zij zijn overleden. Alles wijst tot nu toe in de richting van een gezinsmoord. De politie is nog volop bezig met onderzoek. Wat weten we tot nu toe? Een tijdlijn.
 • De politie krijgt maandag rond 6.30 uur een melding van een brand in een tussenwoning aan de Emmalaan in Geldermalsen. De hulpdiensten komen ter plaatse en hebben het vuur snel onder controle.
 • Twee personen blijken om het leven te zijn gekomen. De politie deelt geen details over de toedracht van hun overlijden en zegt ook niets over hun identiteit.
 • In en rondom de woning aan de Emmalaan doet de politie maandag onderzoek. De omgeving van het huis wordt afgezet met schermen.
Een vrouw en kind leggen bloemen en een knuffel bij de afzetting in Geldermalsen.
Een vrouw en kind leggen bloemen en een knuffel bij de afzetting in Geldermalsen. © Fernando Bot / Persbureau Heitink
 • Buurtbewoners zeggen dat de slachtoffers een moeder en een kind zijn. Via Facebook worden condoleanceberichten geplaatst, die ook in die richting wijzen.
 • Rond 15.00 uur laat de politie weten dat er een zoektocht gaande is naar de bestuurder van een zwarte Renault Megane. Het kenteken van de auto waarin hij rijdt wordt gedeeld, maar zijn foto niet. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij de gebeurtenissen aan de Emmalaan. Hij wordt 'dringend gezocht', aldus de politie, die iedereen aanraadt de bestuurder niet zelf te benaderen, maar meteen 112 te bellen. De man zou volgens de buurt de vader zijn van het gezin.
 • Dinsdag liggen voor de vestiging van kledingwinkel Takko Fashion aan de Geldersestraat in het centrum van Geldermalsen rozen en een knuffel. De zaak is deze dag 'wegens omstandigheden gesloten', zo staat op een papier dat op de ruit is geplakt. Binnen liggen ook bloemen, bij een foto van een vrouw. Zij zou één van de slachtoffers zijn en werkte in deze winkel. De winkel gaat deze dinsdag niet open, zegt een medewerker tegen een verslaggever van Omroep Gelderland ter plaatse.
Voor de vestiging van Takko Fashion in Geldermalsen liggen bloemen. Binnen liggen bloemen bij een foto.
Voor de vestiging van Takko Fashion in Geldermalsen liggen bloemen. Binnen liggen bloemen bij een foto. © Omroep Gelderland
 • Het zou gaan om de 38-jarige Anna, van oorsprong Russische en sinds mei 2018 woonachtig aan de Emmalaan in Geldermalsen. Het kind dat maandag omkwam zou haar 6-jarige zoon zijn.
 • Met stoepkrijt is op het schoolplein van een basisschool in Geldermalsen een hart getekend. In het hart staan gele sterren en de woorden 'Rust zacht Dani'. De school zelf is niet in de gelegenheid vragen te beantwoorden.
 • In en rondom de woning aan de Emmalaan wordt dinsdag nog onderzoek gedaan. Dat zegt een politieagent die ter plaatse is.
 • De politie laat dinsdag rond 12.00 uur weten dat de voortvluchtige man, die sinds maandag werd gezocht, in de voorbije nacht aangehouden is. Dat gebeurde in het Duitse Paderborn. Hij stond op hetzelfde adres ingeschreven als de slachtoffers in de woning aan de Emmalaan. De politie licht niet verder toe wat zijn relatie met de slachtoffers is. De man (40) wordt verdacht van betrokkenheid bij de zaak.
 • Ksenia, de beste vriendin van Anna, zegt dat ze nooit iets heeft gemerkt van relatieproblemen.
 • Dat is niet verwonderlijk, zegt forensisch psycholoog Katinka de Wijs. Zij heeft vaker dergelijke zaken bestudeerd en zegt dat de buitenwereld soms niet in de gaten heeft dat zich achter de voordeur allerlei zaken kunnen afspelen.
 • Dinsdagmiddag rond 17.00 uur zijn de hekken voor de woning aan de Emmalaan verwijderd.
Op het schoolplein is een hart getekend met de woorden 'Rust zacht, Dani'.
Op het schoolplein is een hart getekend met de woorden 'Rust zacht, Dani'. © Omroep Gelderland
 • Woensdagavond brandden mensen kaarsen in de Centrumkerk in Geldermalsen. Slachtofferhulp Nederland zegt dat er om en nabij de honderd mensen aanwezig waren.
 • De echtgenoot en vader van het gezin zit nog vast in Duitsland. Wanneer hij aan Nederland wordt overgeleverd (een uitlevering binnen EU-lidstaten) is nog niet bekend.
 • De verdachte probeert donderdagochtend zelfmoord te plegen in zijn cel. Hij wordt die ochtend gevonden. Donderdagavond ligt hij nog in kritieke toestand in een Duits ziekenhuis. Onduidelijk is hoe de suïcidepoging heeft kunnen gebeuren.
 • Zondagmiddag wordt bekend dat de verdachte is overleden in een Duits ziekenhuis. Dat maakt het Openbaar Ministerie bekend. Er worden verder geen uitspraken gedaan over de precieze omstandigheden. Strafvervolging is niet meer mogelijk, maar de politie blijft de dubbele moord onderzoeken.
Wil je met iemand praten over zelfdoding? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113 of via 113.nl.